Tirsdag 26. juli kl. 16.00 braker det løs: Allerede dagen før Spelet starter det sterkt politiske oppløpet på Stiklestad, under det retorisk ladede begrepet ”dialog”: En muslimsk kvinne, Bushra Ishaq, holder fordraget: ”Muslim og nordmann? – er det mulig å være ung, troende, muslimsk kvinne og samtidig være norsk?”

Billetten til auditoriet er kr. 100- for voksne og kr. 80- for barn. Hva dette har på Stiklestad å gjøre henger fortsatt i lufta sammen med svevende begreper om dialog, som arrangøren av årets Spel fortsatt har åpenbare problemer med å lande.

Etter at vi skrev om forsøket på å omgjøre Stiklestad til en politisk og religiøs multikultuell arena og et senter ut fra dette, har reaksjonene ikke latt vente på seg. Noen trodde det var en dårlig spøk, andre er fortvilet, men en god del tar seg til Stiklestad under årets Olsok for å si akkurat hva de mener og føler om tingenes tilstand. Og første gangen det blir mulig er altså i den åpne spørsmålsrunden og diskusjonen etter Busrah Ishaq foredrag i auditoriet i Stiklestad Nasjonale Kulturhus, altså den 26. juli.

Neste runde kommer med utenriksminister Jonas Gahr Støre, som har fått Gudmund Hernes som en lojal sparringspartner, onsdag 27. juli kl. 16.00, i konferansesalen i Kulturhuset, i det som skal være en malende, men skreddersydd dialog. I forkant av et storprosjekt som går på å omgjøre hele stedet til et senter for Multikultur, dialog og politiske spørsmål, underforstått slik den politiske eliten ser verden til enhver tid.

Støre har fått Hernes med seg i et forsøk på unngå at det hele virker som en påtvunget monolog. Men hvor er fingerspissfølelsen? Dialogsenteret vekker sterke følelser hos vanlige folk. Flere ankommer ens ærende for å si akkurat hva de føler om dettte spesielle politiske fremstøtet, som synes å være meget godt timet og planlagt helt til topps i regjeringen, ikke minst i utenriksdepartementet. Man leker ikke med Hellig Olav. Noen må ha tenkt at Stiklestad er det ideelle sted å bemektige seg til dialog.

Nå skal ”Olavsarven” spennes for dialog-vogna. Slik fungerer det i hodene på dem med definisjonsmakt.

28. juli kl. 16.00 fortsetter så utenriksministeren sin politiske messe, nå under tema ”Å leve i konflikt”, og etter det vi forstår vil dette stort sett være en gjentagelse av det samfunnsforsker Hilde Henriksen Waage har sagt på NRK 1, NRK2, NRK2 og NRK Nyheter utallige ganger. Altså: Norge er et lite land, med store muligheter, meglerrolle, muslimer, stormakter, muslimer, USA, osv.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har for lengst gjort det klart at han betrakter Stiklestad som en spennende arena for å ta opp (sitat:) – ”de store og viktige spørsmål i den nasjonale debatten”. Kilder som står Støre nær kan ellers fortelle at begrepet ”Olavsarven” er på Støres notatblokk, da han anser dette for å være et godt (retorisk) utgangspunkt for å ta opp politiske verdispørsmål. Hans resonnementsrekke begynner tidlig med at stat og kirke for lengst er skilt, og vil understreke og gjenta at Stiklestad kan bli en viktig arena for både politisk og religiøs dialog.

Støre vil understreke at Stiklestad er en ”møteplass for vår tid”, og presentere dagsaktuelle politiske problemstillinger. Om dette går hjem hos publikum er heller tvilsomt. Støre, som selv er av trønderslekt, kommer til å få store utfordringer i møte med publikum.

Hva som måtte være igjen som har med Stiklestad og Olav Haraldsson å gjøre, forblir en gåte.

En skulle tro det holdt med ett slag på Stiklestad.

Roy Vega

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂