Nytt

I året for grunnlovsjubileet blir Børge Brende Olsokprofilen på Stiklestad. Direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Turid Hofstad er både stolt og glad for at Brende har sagt ja til å være Olsokprofil i 2014.

-Vi er både stolte over og glade for at Børge Brende har sagt ja til å være «Årets Olsokprofil» i 2014. Med utenriksministeren på Stiklestads talerstol kan vi markere og feire grunnlovsjubileet med ekstra stor tyngde under olsokdagene til sommeren.

Brende skal holde foredrag og delta i samtaleprogram under olsokdagene på Stiklestad.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter vektlegger betydningen av å få utenriksministeren til Stiklestad fordi utenriksministeren representerer det norske riksvåpenet. Riksvåpenet binder den norske stat til Stiklestad. Det er en historisk linje mellom staten på den ene siden og Stiklestad, kristendom og Olav den Hellige på den andre.

Som landets utenriksminister representerer Børge Brende det norske riksvåpenet. Riksvåpenet symboliserer Norge på alle norske utenriksstasjoner, og landets utenriksminister er dermed blant dem som i sterkest grad forvalter innholdet i dette norske symbolet, skriver Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

– Øksa i Riksvåpenet symboliserer martyrøksa som Olav Haraldsson ble drept med i 1030, og de aller fleste framstillinger av Olav den hellige som Rex Perpetuus Norvegiae – Norges evige konge – viser ham med denne øksa i høyre hånd. Riksvåpenet er dermed en direkte link mellom den norske stat og Stiklestad, og dette var en ytterligere begrunnelse for å invitere Børge Brende til å ha en sentral rolle i årets Olsokdager, sier Hofstad.

 

 

Børge Brende blir «Årets Olsokprofil» på Stiklestad