Vindusviskere rives av, dekk punkteres og biler blir ripet opp. Blomster stjeles, sparkesykler forsvinner, søppel brennes, og ord risses inn i vinduer.

Folk i nabolaget klarer ikke mer, skriver Drammens Tidende.

– Han må stoppes, insisterer daglig leder i Asker Dekk, Jan-Roar Heggelund, som har flere års erfaring med mannens hærverk.

– Det virker som om han har pekt seg ut noen nye områder i det siste, sier Heggelund og nevner spesifikke gatenavn.

Han har tidligere observert mannen i aksjon og ringt politiet.

– De visste godt hvem han var.

Nylig hadde han en pensjonist innom etter at mannen hadde risset inn et hakekors i lakken.

– Vi er ikke det eneste verkstedet folk går til. Jeg trenger ikke denne typen virksomhet og har nok å gjøre ellers. Han bør få hjelp, og bures inne, sier Heggelund.

En kvinne, som ikke ønsker å bli navngitt, har også lang erfaring med vandalen.

– Vi har opplevd å bli frastjålet alt fra dørmatter, småbord, pyntegjenstander og blomster. Han skriver også ord i vinduene på hus, bedrifter og barnehager. Jeg husker spesielt en natt for tre år siden da han punkterte dekkene på 16 biler, sier hun.

Arabisk frisør i Oslo bruker offerkortet – Avisa Oslo lar seg lure

Drammens Tidende har vært i kontakt med den aktuelle mannen, som erkjenner at han har hatt en turbulent fortid, men hevder å ha lagt den bak seg.

– Det der er ikke meg. Det er bare tull. Jeg har bare vært hjemme. Jeg holder ikke lenger på med sånt og er rusfri, sier mannen.

Mannens tidligere domfellelser, fra Oslo tingrett i 2003 til Ringerike, Asker og Bærum tingrett i 2022, viser et langt synderegister.

Allerede i 2004 ble han dømt for å knuse rutene på to biler og for å ha tent på ulike gjenstander, i tillegg til å bli tatt i besittelse av en kniv og narkotika.

«Det foreligger en viss grad av gjentakelsesfare, men kan ikke se at det er fare for gjentakelse av tilstrekkelig alvorlig kriminalitet til at det er påkrevet med fengsling», står det i rettsdokumentene fra 2004.

Imidlertid skulle tiden vise at mannen utgjorde en betydelig gjentagelsesrisiko.

Frem til 2017 ble han dømt for en rekke lovbrudd i Oslo, inkludert ransforsøk, biltyveri, vold og flere narkotikaovertredelser.

Innbyggerne forteller at de har oppfattet, og fått beskjed av politiet, at dette dreier som en mann som er psykisk syk, og at det er derfor det er vanskelig å straffeforfølge ham.

Politiet forstår at situasjonen er frustrerende for innbyggerne, men oppfordrer dem til å samle bevis og viktigst av alt: å anmelde hendelsene.

Imidlertid har de anmeldelsene som har kommet inn på mannen om hærverk, blitt henlagt.

Kjersti Lauvsnes, politiinspektør og avsnittsleder for Enhet Vest i Sandvika, er kjent med den aktuelle mannen, og alle videobevisene mot ham, men sier det allikevel ikke er nok.

– Det er vanlig at folk føler at de har bevis eller mistanker om en bestemt person, men disse bevisene kan ofte være utilstrekkelige i rettssystemet. Selv om man har videobevis, kan det hende at ansiktet ikke er synlig nok til å identifisere vedkommende. Selv om vi som politi kan ha en sterk mistanke om en persons skyld, er dette ikke tilstrekkelig for å føre en sak i retten, sier hun, men oppfordrer likevel alle berørte til å ta kontakt med politiet.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.