Politiet på et åsted ved en privatbolig i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån / NTB

I Malmö ble en 21 år gammel innvandrer dømt etter å ha klatret inn et vindu og forsøkt å voldta en sovende kvinne. Uvanlig nok ble han idømt utvisning, pluss fengselsstraff.

Den unge mannen fra Marokko oppholdt seg Malmö, og ble i sommer arrestert etter voldtektsforsøk. Han hadde først klatret inn gjennom et vindu til en sovende kvinne, og så forsøkt å voldta henne.

I Malmö tingrett er han nå dømt til fengsel i to år, pluss at han er dømt til utvisning fra Sverige på livstid, etter soning av straffen.

Samnytt melder om saken.

Vitne anmeldte til politiet

Det er en temmelig grov og usminket historie som beskrives, og samtidig en sak som er alt annet enn uvanlig i dagens Sverige. Hver eneste uke meldes det om tilsvarende.

Her kommer det en nokså detaljert og utfyllende rapport av en slik «hverdagshendelse», og det tegnes et bilde av realitetene bak de ofte overfladiske opplysninger i nyhetsnotisene.

Det var natt til 17. juli at politiet fikk alarm om at en mann hadde tatt seg inn gjennom et vindu i en leilighet i sentrum av Malmö, via fasaden.

Fra gaten og opp til vinduet er det omtrent to og en halv meter. Innbruddet le observert av et vitne som umiddelbart tok kontakt med politiet.

I leiligheten lå en kvinne og sov. Gjerningsmannen ble pågrepet av en politipatrulje umiddelbart etter det som ble et voldelig overfall og avbrutt voldtektsforsøk.

Han er senere identifisert som Ibrahim El Mzouka, født 2002-01-61 og bosatt i Marokko.

Oppga falsk identitet og alder

Gjerningsmannen løy om sin alder og identitet da han ble arrestert.

Han hevdet å bli kalt Wado Bralm, 17 år gammel. Løgnene ble imidlertid avslørt da politiet tok fingeravtrykk av ham.

Ifølge dommen forgrep Ibrahim seg på den sovende kvinnen med et brutalt og seksuelt motiv. Han var påvirket av både narkotika og alkohol.

Kvelning og slag i ansiktet

I dommen beskrives et temmelig voldsomt og hensynsløst overfall. Ibrahim angrep kvinnen i sengen med blant annet kvelning og knyttneveslag i ansiktet. Deretter kastet han kvinnen, som hadde våknet opp, på gulvet og fortsatte å kvele henne.

Kvinnen vitner om at hun trodde Ibrahim skulle drepe henne.

Ibrahim stoppet angrepet etter en stund og flyktet fra leiligheten, trolig fordi han hørte politiet ankomme. Men han ble pågrepet av politipatruljen som kom etter varsel fra vitner.

Fengsel og utvisning

Aktor hadde bedt om at forbrytelsen ble klassifisert som voldtektsforsøk.

Men retten hadde, som nokså vanlig i slike saker i Sverige, et mildere syn på hendelsen. Ibrahim ble derfor dømt for legemsbeskadigelse, seksuelle overgrep og innbrudd.

Dommen ble  ikke strengere enn fengsel i 2 år, hvorav Ibrahim kan trekke fra tiden han har sittet i varetekt.

Det er også normal prosedyre at man kun soner to tredeler av en slik straff i Sverige. Ibrahim vil således være på frifot om noe over ett år.

Ibrahim ble imidlertid, og det er ikke så vanlig, dømt til utvisning på livstid. Det er forbudt for ham å besøke Sverige igjen noensinne.

Videre må Ibrahim betale erstatning til kvinnen på 62.800 kroner for krenkelse, smerte og lidelse.

Spørsmålet er om en slik utvisningsdom vil bli iverksatt. Det har i praksis vist seg vanskelig, og betydelige antall utviste innvandrere oppholder seg i dag i Sverige på ubestemt tid. De er en del av samfunnet rundt omkring i innvandrergettoene.

Inndrivelsen av erstatningsbeløpet fra denne mannen vil ventelig også være en utfordring.

Det bør i tillegg nevnes at Ibrahim har mange ankemuligheter foran seg i rettsvesenet i månedene som kommer. Praksis viser at kombinasjonen ung innvandrer, voldsdom og videre ankeprosess, ofte fører til at det meste av opprinnelig idømt straff gjerne renner ut i sanden.

Før eller senere i prosessens gang møter Ibrahim gjerne på en (kvinnelig) dommer som synes synd på ham, og «vil gi ham en sjanse». Da bærer det raskt ut i frihet igjen.

Et eksempel på hvordan det kan gå, se man i saken under.

Les også:

Voldtektsforsøk førte til samfunnstjeneste og ingen utvisning fra Sverige

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.