Nytt

kader-bencheref

Kader Bencheref, «Sveriges farligste fange», ble dømt til fengsel og utvisning for voldtektsforsøk mot fire kvinner. Etter straff skulle han utvises til Marokko. Men Marokko nekter å ta imot ham.

Nå har han sittet i forvaring i åtte år – og kostet skattebetalerne 16 millioner kroner, ifølge SVTs Uppdrag granskning. Programmet sendes på SVT1 i kveld.

Kader Bencheref som er 31 år ble for ti år siden dømt for de fire voldtektsforsøkene i Sundsvall, overgrep mot ytterligere en kvinne, dødstrussel mot en romkamerat på et asylmottak, og innbrudd.

Asylsøknad avslått

Han sier selv at han ikke vil forlate Sverige. Han har søkt om asyl, men søknaden er avslått. Historien hans er ikke unik, men mange andre utvisningsdømte har blitt satt fri:

Tre av fyra som dömts till utvisning har släppts på fri fot efter avtjänat straff. Av 190 utvisningsdömda är 51 helt försvunna och polisen har ingen aning om var de finns.

Tingrettten dømte Bencheref til tre og et halvt års fengsel og utvisning på livstid.

«Påførte ham lidelse»

Lagmannsretten reduserte straffen med et halvt år til tre års fengsel fordi retten anså at utvisningen påførte ham lidelse (!). Hvorfor man ikke fulgte opp med å redusere straffen enda mer – for eksempel fordi han var lei seg over i det hele tatt å bli dømt – forteller historien ingenting om. Lagmannsretten reduserte også utvisningen til ti år.

Uansett har man ikke lyktes med å utvise den notorisk kriminelle marokkaneren, og han har sittet i varetekt siden. Kriminalomsorgen skriver i en vurdering om Kader Bencheref at, om han skulle bli satt fri:

«… så kommer han i vissa situationer med mycket stor sannolikhet återfalla i brott och risken är att han skulle komma att begå nya grova våldsbrott mot människor.»

Labil, voldsom og uberegnelig

Politiet beskriver ham som ekstremt labil, voldsom og uberegnelig.

En annen grunn til at han holdes i varetekt er ifølge politiet at det finnes en sjanse til å iverksette utvisningen. Men nå har det altså gått åtte år.

Kriminalomsorgen vurderer ham som så farlig at man flytter ham hver måned. Han flyttes mellom anstalter og rettspsykiatriske avdelinger slik at personalet skal orke å gå på jobb:

Kronobergshäktet, Sollentuna, Huddinge, Österåker, Hall och Norrtälje. Saltvik, Salberga, Tidaholm, Kumla, Hällby, rättspsyk i Växjö och häktena i Göteborg och Malmö.

Han er på ny dømt til fengsel for å ha bitt og slått pleiere eller fangevoktere.

Nå kommer han mest trolig til å slippes ut. Europadomstolen skal ta opp saken, etter hjelp fra Amnesty. Og det er jo Amnestys oppdrag: Å beskytte folk som har blitt behandlet i strid med menneskerettene. Man bare undres når organisasjonen skal begynne å bry seg om rettighetene til dem asylsøkerne søker beskyttelse hos.

Sverige blir trolig dømt

Europadomstolen vil høyst trolig dømme Sverige så det synger. Det er ikke lov å holde folk i forvaring, eller i fengsel, av preventive hensyn.

Bencheref hadde vært i Sverige i to måneder da han ble pågrepet. Han har knapt en eneste kontakt i Sverige. Heller ikke jornalistene fra Uppdrag Granskning, som ville hjelpe ham, vil han treffe. Det virker som han er i krig med alt og alle, skriver Expressen:

Men han kan rimligen inte längre hållas inspärrad efter avtjänat straff, och under åtta års envisa försök har det inte gått att utvisa honom med tvång. Snart är han ute i det skuggsamhälle som växer hela tiden, och som vi har svårt att göra någonting åt.

«…svårt att göra någonting åt.» Sverige resignerer. Mens skuggsamhället vokser.

 

 

SVT: ”Sveriges farligaste fånge” har hållits inlåst i åtta år – efter avtjänat straff

SVT: Dömda till utvisning släpps fria i Sverige

Expressen:Skulle utvisas efter straff – har dröjt åtta år

Expressen: Snart är han ute i skuggsamhället

Les også