25-åringen kvalte sin kone med hendene foran øynene på deres treårige datter. Hovrätten har nå senket straffen fra livstid til 17 års fengsel.

I tingsrätten ble afghaneren dømt til livstids fengsel og utvisning fra Sverige. Hovrätten opprettholder utvisningen.

Drapet på den 22-årige kvinnen skjedde på et asylmottak i Mariannelund i Småland sist sommer.

mariannelund asylmottak

Åstedet: Pensjonat Solhöjden i Mariannelund.

Ifølge Mikael Thörn, ekspert på æresrelatert vold i länsstyrelsen Östergötland, var det et såkalt æresdrap.

Den opplysningen nevnes ikke av Expressen og heller ikke av Aftonbladet. Såkalt æresrelatert vold har lenge vært tabu i svensk offentlighet. Aftonbladet forsøker i tillegg å gjemme vekk at det også ble utvisning – den opplysningen kommer i aller siste setning i artikkelen. Avisen oppgir heller ikke hvilket land asylsøkeren var fra – en opplysning som er høyst relevant i og med utvisningen.

Selv om forløpet ved kvelningen har vært ganske kortvarig, er det ifølge hovrätten åpenbart at kvinnen har kjent sterk dødsangst før hun døde.

At parets datter befant seg i leiligheten da drapet ble begått er en svært skjerpende omstendighet mente tingretten, og det synet deles av lagmannsretten.

– Eftersom mordet skett genom kraftigt strypvåld inför ögonen på parets gemensamma barn anser hovrätten att omständigheterna är så försvårande att straffet ska bestämmas till 17 år, skriver hovrättslagmannen Charlotta Riberdahl i en pressemelding.

«Det har varit fråga om ett litet barn i en utsatt ålder som stått i totalt beroende till sina båda föräldrar. Gärningsmannens agerande har varit mycket hänsynslöst och det är klart att gärningen skadat tryggheten och tilliten hos barnet i förhållande till hennes allra närmsta», heter det i dommen.

Mannen har hevdet at jenta sov og ikke bevitnet ugjerningen, men ifølge retten taler flere omstendigheter «med styrka» for at jenta har våknet under det tumult og bråk som må ha oppstått når mammaen gjorde motstand.

Etter drapet tok mannen treåringen på en tur i parken.

– Dottern tror fortfarande att hennes mamma sover, fortalte en venn av familien til Expressen kort etter mordet.

 

Expressen: Ströp sin fru framför dottern – får sänkt straff

Aftonbladet: Hovrätten ändrar livstidsdom för mord

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.