Anleggsveier på lengde med E39 fra Stavanger til Kristiansand er satt opp i Rogalands vakre natur. Årsaken er vindturbiner. Utbyggerne sier at de forsøker å ødelegge så lite natur som mulig.

Preben Falck er daglig leder i Stavanger Turistforening. Han er på tur i Bjerkreim og liker ikke å se hvor mye som har vokst til på grunn av den subsidierte vindindustrien. Stavanger Aftenblad er med på turen.

Falck peker på kantene av anleggsveien.

– Skjæringene i fjellet vokser jo ikke til.

Anne Katrine Lycke i Forum for natur og friluftsliv er også bekymret for utbyggingen av vindindustri i flott natur.

– Jeg blir rett og slett litt satt ut av å gå i disse områdene, sier Lycke.

Aftenblad har fått tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som viser den massive arealbruken.

  • Det er bygget rundt 230 kilometer vei i 14 vindkraftverk i Rogaland. Det er omtrent distansen på E39 fra Stavanger til Kristiansand.
  • Veiinngrepet er typisk 20 meter bredt. Men etter tildekking i etterkant, skal dette i teorien reduseres med med 30 prosent.

Falck i Turistforeningen sier man undervurderer effekten av de visuelle ødeleggelsene.

– Du kan kanskje ta deg en joggetur. Men fra et friluftslivsperspektiv, er hele området beslaglagt og oppbrukt. Selv om man faktisk bare har bygget på fem prosent av et område, er hele landskapet ødelagt.

Allikevel er vindkraft nesten ikke nevnt i Rogalands «arealregnskap». Det virker som politikerne kun fokuserer på de direkte fysiske inngrepene, som NVE har beregnet til 5 kvadratkilometer.

Store deler av Bjerkreim er rammet av vindindustri, mye natur er ødelagt. Foto: GoogleMaps/ Lukasz

Men tar man hensyn til alle som blir direkte påvirket av vindkraften, som Aftenbladet gir navnet «tomta» til vindkraftverket, da blir tallene annerledes.

Direkte påvirkede areal rundt vindkraftverk utgjør 80 kvadratkilometer i Rogaland. Boligbebyggelse i fylket utgjør drøye 90 kvadratkilometer, ifølge arealregnskapet.

Den Norske Turistforening (DNT) var opprinnelig ikke mot vindkraft, sier Falck. Men nå opplever DNT organisasjonen det som en trussel:

– Det er nok i Rogaland nå. Skal du på tur i vår region, har du mindre og mindre å velge i, sier Falck.

– Jeg synes det er litt skummelt at man ser sentrale politikere nå si at Rogaland må tåle mer, sier Lycke, som tidligere var ansatt i DNT i over 20 år.

Per Ove Skorpen er daglig leder i Norsk Vind, som driver Bjerkreim Søndre Klynge. Han sier til Aftenbladet at de forsøker å begrense arealbruken, men understreker samtidig at arealbruken til vindkraftverket er konkretisert, drøftet, og konsekvensvurdert i søknadsprosessen.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.