Pedro Sánchez solgte seg til katalanske separatister for regjeringsmakt, til befolkningens store raseri. I helgen protesterte 45.000 i Madrid mot amnestiet og i dag falt forslaget i nasjonalforsamlingen. En ydmykelse av statsministeren.

Spanske folkevalgte har stemt nei til et kontroversielt forslag om å gi amnesti til katalanske separatister. Resultatet er et kraftig nederlag for statsministeren.
Å få vedtatt lovforslaget var et krav fra det katalanske separatistpartiet Junts for å støtte statsminister Pedro Sánchez’ regjering og gi ham en ny periode som statsminister.
Lovforslaget omfattet personer som er ettersøkt etter det strandede forsøket på å løsrive Catalonia fra resten av Spania i 2017, først og fremst Junts-leder Carles Puigdemont, som lever i eksil i Belgia.
Forslaget var ventet å få støtte av et flertall av de 350 representantene, blant dem Sanchez’ sosialistparti, venstrealliansen Sumar og regionale katalanske og baskiske partier. Det skjedde ikke, og lovforslaget sendes nå tilbake til en parlamentskomité for ytterligere behandling.
Forslaget er møtt med hard kritikk fra høyresiden. Dersom forslaget ved neste korsvei blir vedtatt i underhuset, har høyrepartiet PP lovet å gjøre alt i sin makt for å stoppe det. PP har flertall alene i det spanske senatet.
Regjeringen har «byttet immunitet mot makt» på «verste vis», sa opposisjonsleder Alberto Núñez Feijóo til rundt 45.000 demonstranter i Madrid i helga. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.