Nytt

Carles Puigdemont kommenterer det regionale valgresultatet i Catalonia fra sitt eksil i Brussel den 21. desember 2017. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix.

 

Den spanske staten er blitt beseiret, sier den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont etter at separatister fikk flertall i regionforsamlingen.

I en tale til støttespillere i Brussel natt til fredag omtalte Puigdemont videre valgresultatet som et «slag i ansiktet» for Spanias statsminister Mariano Rajoy.

– Europa bør merke seg at Rajoys løsning ikke fungerer. Alle i Europa som har støttet Rajoy, selv med stillhet, bør merke seg dette. Catalonia må velge sin egen fremtid, sa Puigdemont.

Separatistenes flertall er et stort nederlag for Rajoy, som i oktober oppløste regionforsamlingen og utlyste nyvalg i håp om at katalanerne ville stemme fram partier som vil at regionen skal forbli en del av Spania.

Puigdemonts allianse Junts per Catalunya, som består av partiet PDeCAT og flere uavhengige kandidater, fikk sammen med partiene ERC og PUC totalt 70 av de 135 setene i regionforsamlingen. Dermed har separatistene kun to færre seter enn før. Det åpner døra for en ny regional regjering ledet av Puigdemont, som nå befinner seg i Brussel for å unngå å eventuelt bli pågrepet.

(©NTB)