Spanias kongress godkjente i dag den mye debatterte amnestiloven, en gjenytelse fra statsminister Pedro Sánchez til katalanske partier som takk for støtten til å danne koalisjonsregjering etter valget i fjor.

Med loven vil flertallet av de spanske politikerne gi amnesti til flere hundre katalanske politikervenner.

Loven berører nær 400 katalanske nasjonalister som er tiltalt, ettersøkt, eller allerede straffet for å ha arrangert og deltatt i ulike tiltak for løsrivelse av Catalonia fra Spania mellom 2011 og 2023.

Separatistene arrangerte en regional folkeavstemming i 2017 og erklærte regionen som uavhengig. Forsøket ble senere kjent ulovlig og de medvirkende ble forsøkt stilt for retten.

Separatistleder i eksil kan benådes

Amnestiet vil blant annet omfatte den ettersøkte tidligere presidenten i Catalonia og lederen av separatistpartiet Junts per Catalunya, Carles Puigdemont. Han flyktet noen uker før folkeavstemmingen i 2017 og lever i eksil i Belgia.

Separatisme er grunnlovsstridig i Spania. Opposisjonen mener derfor både loven og Sánchez’ regjering er illegitime.

Andre motargumenter fra høyrepartiene Partido Popular (PP) og VOX er at loven bryter med maktfordelingsprinsippet, premierer separatisme og tillater politisk korrupsjon gjennom hestehandel med politisk makt.

Amnestiloven i Spania

Spansk: Ley Orgánica de amnistía para la normalización institucional, política y social en Cataluña

(Organisk lov om amnesti for institusjonell, politisk og sosial normalisering i Catalonia)

Har som formål å annullere alle straffer, tiltaler og rettsprosesser knyttet til den katalanske uavhengighetsbevegelsen som foregikk mellom 2011 og 2023.

Initiativet ble signert av sosialistpartiet PSOE (Partido Socialista Obrero Español), statsminister Pedro Sánchez’ parti.

Loven regnes som en motytelse fra Sánchez og PSOE for å ha fått nødvendig støtte fra de katalanske partiene Junts per Catalunya og Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) til å danne regjering. Disse to partiene satte amnesti som vilkår for å signere en pakt med PSOE i november 2023.

Sammenslutningen Sumar, som består av 20 småpartier på venstresiden, støttet også lovforslaget. To småpartier fra Kanariøyene og Nord-Spania stemte mot sammen med de større partiene på høyresiden, PP (Partido Popular) og VOX.

Vedtaket i deputérkammeret av kongressen ble gjort med 177 stemmer mot 172 stemmer. Det er fortsatt opp til rettsvesenet å treffe avgjørelser basert på den nye loven, som ventes å være rettskraftig fra neste uke.

Lovteksten ble i januar 2024 avvist av frykt for at den skulle vanskeliggjøre rettsforfølgelse av terrorister. I mars ble et nytt utkast vedtatt, selv om flertallet i senatet avviste det.

Temperaturen har vært høy i saken siden det ble kjent at Sánchez ville gjøre en hestehandel med de kontroversielle katalanske nasjonalistpartiene for å klare å danne regjering.

Katalanerne satte fra start amnesti som et hardt vilkår for å signere alliansepakten. Den ga Sánchez en tredje periode som statsminister, til tross for at høyresiden var soleklar vinner av valget i juli 2023. PP og VOX klarte ikke å danne regjering på grunn av at VOX hadde tapt for mange mandater.

– Forræder!

Rop om «forræder» og «korrupt» runget fra høyresidens del av kongress-salen mot Sánchez og sosialistenes talsmann, Artemi Rallo, skriver spansk presse.

El Mundo melder at debatten ble «et pandemonium av fornærmelser på kryss og tvers».

– I politikken, som i livet, er tilgivelse sterkere enn nag og bitterhet. I dag står Spania mer samlet enn i 2017. Sameksistensen rydder vei, skrev Sánchez på X etter at loven var endelig vedtatt.

– Dette er korrupsjon, ikke politisk sameksistens, sa lederen for PP, Alberto Núñez Feijóo i sitt innlegg i kongressen. Han kalte vedtaket «sosialistpartiets dødsattest». Et flertall av spanske velgere er kritiske til loven.

– Dette er det verste angrepet på lovlydige spanjoler siden 1978, tordnet VOX-lederen Santiago Abascal med referanse til året grunnloven ble innført, tre år etter at Franco-regimet var over.

– Mens vanlige borgere ikke unnskyldes for en eneste bot og ikke slipper unna en eneste sanksjon, vil dere benåde disse som står bak de verste lovbruddene noen representanter for det offentlige kan begå. Dere legitimerer politisk vold i Spania, sa Abascal.

Både han og Feijóo refererte gjentatte ganger til mistankene om korrupsjon som hviler over regjeringen og kretsen rundt Sánchez. Blant annet ble det nylig kjent at Sánchez sin kone er under etterforskning for korrupsjon.

Dommerne i rettsprosessene rundt de katalanske separatistene har allerede meldt at de ikke vil bruke amnestiloven for å frikjenne Puigdemont for underslag. Strafferammen er inntil 12 års fengsel.

 

Sanchez går på et dundrende nederlag

Katalanske separatister vil presse Sanchez til innrømmelser

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.