NTB

Rundt 50.000 katalanere demonstrerte søndag mot planer om å gi fengslede og ettersøkte separatister amnesti for å få regjeringsforhandlingene til å gå opp.

Med spanske og katalanske flagg marsjerte tilhengerne av et forent Spania i protest mot et politisk amnesti som statsminister Pedro Sánchez har luftet for å få støtte fra separatistpartiene til en flertallsregjering i Madrid.

Demonstrasjonen ble arrangert av Societat Civil Catalana og ble holdt fem dager etter at sosialisten Sánchez fikk oppdraget med å danne regjering. Han trenger støtte fra de katalanske partiene Junts og Esquerra Republicana de Catalunya, men betingelsen er amnesti for medlemmer som enten er tiltalt, sitter i fengsel eller befinner seg i eksil.

Den konservative opposisjonslederen Alberto Núñez Feijóo, som først fikk regjeringsoppdraget, men som mislyktes, deltok i marsjen. Det gjorde også lederen for det ytterliggående høyrepartiet Vox, Santiago Abascal, som Feijóo var villig til å regjere sammen med.

Sánchez forsvarer sin forsonlige politikk overfor separatistene i Catalonia. Et amnesti kan potensielt omfatte mer enn 1400 personer som var sterkt engasjert i bestrebelsene med å løsrive Catalonia fra resten av Spania i 2017.

– Dette er ikke et amnesti som har forsoning som mål. Det eneste dette vil oppnå, er å få Sánchez utnevnt til regjeringssjef, tordnet Feijóo under søndagens markering.

En meningsmåling fra september viser at 70 prosent av de spurte sier nei til amnesti, av dem var 59 tilhengere av sosialistpartiet.

Hvis det ikke blir enighet om en flertallsregjering innen 27. november, blir det omvalg i Spania.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.