Nytt

People celebrate after the Catalan regional parliament declares independence from Spain in Barcelona, Spain, October 27, 2017. REUTERS/Enrique Calvo

Katalanske folkevalgte har vedtatt en erklæring om løsrivelse fra Spania. Samtidig forbereder Spanias regjering seg på å oppheve Catalonias selvstyre.

70 representanter stemte for forslaget fredag ettermiddag, mens ti stemte mot og to stemte blankt. Opposisjonen i regionforsamlingen, som ikke ønsker løsrivelse, boikottet avstemningen.

– Vi etablerer en katalansk republikk som en uavhengig og suveren stat, heter det i innledningen til forslaget.

Det brøt ut voldsom applaus i salen da resultatet var klart. Titusener av uavhengighetstilhengere utenfor bygningen jublet, danset og sendte opp fyrverkeri.

Vil overta styringen

Spanias regjering mener katalanernes forsøk på å oppnå uavhengighet er i strid med grunnloven. Det ventes at Madrid-regjeringen vil fatte et vedtak om å frata Catalonia selvstyret og dermed overta styringen av regionen.

Dette vil skje ved å ta i bruk paragraf 155 i den spanske grunnloven.

Etter at uavhengighetsforslaget ble vedtatt i Barcelona, lovet statsminister Mariano Rajoy å gjenopprette lovstyret i Catalonia.

– Jeg oppfordrer alle spanjoler til å beholde roen, skrev Rajoy på Twitter.

På Madrid-børsen falt aksjekursene da resultatet av avstemningen i den katalanske regionforsamlingen var klart.

Rik region

Catalonia er en av Spanias rikeste regioner, og står for en betydelig del av landets bruttonasjonalprodukt.

Regionen med 7,5 millioner innbyggere har stor grad av selvstyre, men katalanerne har lenge ment at dette er utilstrekkelig. Befolkningen i regionen er likevel splitte i spørsmålet om uavhengighet.

I folkeavstemningen i Catalonia 1. oktober stemte et stort flertall for uavhengighet. Men valgdeltakelsen var bare på 43 prosent.

Meningsmålinger tidligere i år viste at et flertall i Catalonia ønsket å bli værende i Spania.

– Trist dag

En av de katalanske folkevalgte som ikke ønsker løsrivelse, Carlos Carrizosa, rev fredag i stykker separatistenes forslag til uavhengighetserklæring.

– Dette er en trist, dramatisk dag i Catalonia, sa han i en tale regionalforsamlingen.

Samtidig varsler separatistene at de vil legge hindringer i veien for sentralregjeringen hvis den som ventet overtar styringen av regionen. Albert Botran fra det venstreorienterte partiet CUP lover «massiv sivil ulydighet» og «motstand» mot Madrid-regjeringen.