En demonstrant henger opp det katalanske separatistflagget på en bygning ved Catalonias økonomidepartement, etter at regionens viseøkonomiminister Josep Maria Jove ble arrestert i hovedstaden Barcelona den 20. september 2017. Foto: Albert Gea / Reuters / Scanpix.

 

Spansk politi har pågrepet minst tolv personer, blant dem en katalansk toppolitiker, i en aksjon mot kontorene til regionsmyndighetene i Barcelona.

Den pågrepne politikeren, Josep Maria Jove, er ansvarlig for regionens finanspolitikk og regnes som visepresident Oriol Junqueras høyre hånd.

Ifølge spanske medier ble i alt tolv personer pågrepet da den spanske sivilgarden aksjonerte mot kontorene til den regionale regjeringen onsdag morgen.

Politiaksjonen er knyttet til den varslede folkeavstemningen om katalansk uavhengighet, som spanske myndigheter har erklært for ulovlig.

Protester
Hundrevis av demonstranter samlet seg onsdag formiddag utenfor stedet der politiaksjonen ble gjennomført. Der protesterte de mot pågripelsene og ropte slagord for katalansk uavhengighet.

Katalanske myndigheter ønsker å avholde folkeavstemningen 1. oktober til tross for at regjeringen i Madrid sier nei og spansk høysterett mener den er grunnlovsstridig.

Politiet og påtalemyndigheter vil ikke kommentere aksjonen ettersom en dommer har besluttet at opplysningene skal være unntatt offentlighet.

Ifølge meningsmålinger er et flertall av katalanerne imot uavhengighet, men et stort flertall ønsker en folkeavstemning for å avklare spørsmålet.

Aksjon mot postselskap
Onsdagens aksjon i Barcelona kommer dagen etter at politiet beslagla mengder med dokumenter knyttet til folkeavstemningen hos det private postselskapet Unipost i byen Terrassa nordvest for Barcelona.

Catalonia med regionshovedstaden Barcelona er et av de rikeste områdene i Spania, og katalanske separatister har lenge kjempet for løsrivelse fra Spania.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂