Nytt

People celebrate in front of the Catalan regional government headquarters after the regional parliament declared independence from Spain in Barcelona, Spain, October 27, 2017. REUTERS/Jon Nazca

De katalanske partiene som vil at Catalonia skal løsrive seg fra Spania, ligger ifølge en meningsmåling an til å tape valget 21. desember.

Meningsmålingen er utført av Sigma Dos for den konservative spanske avisen El Mundo.

Den gir de tre partiene som ønsker løsrivelse – ERC, PDeCAT og CUP – en oppslutning på 42,5 prosent. Det innebærer 61 plasser i regionforsamlingen, men det trengs 68 av de i alt 136 plassene for å få rent flertall.

I dag kontrollerer de tre partiene 72 plasser etter at separatistene vant valget i 2015.

Meningsmålingen ble publisert søndag, samme dag som det er ventet en stor demonstrasjon til støtte for at Catalonia blir værende en del av Spania.

Søndag formiddag hadde hundrevis av mennesker, mange med spanske flagg, begynt å samle seg i sentrum av Barcelona. Slagordet vil være «Vi er alle Catalonia», og ifølge arrangørene er målet å forsvare et samlet Spania.

De sier også at demonstrantene vil avvise det de mener er «et angrep på demokratiet som er uten sidestykke i spansk historie».