Den katalanske lederen Carles Puigdemont (t.v.) og Catalonias tidligere kulturminister Lluis Puig Gordi i Brussel den 24. januar 2018. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB.

Idet nesten alle stemmene er talt opp etter parlaments­valget i Spania, har hverken blokken til høyre eller til venstre rent flertall.

Mens Partido Popular (PP) og Vox ligger an til å få henholdsvis 136 og 33 av 350 representanter i deputertkammeret, er antallene 122 og 31 for PSOE og Sumar, melder El Mundo.

Det betyr at alle småpartienes valg vil bli utslagsgivende for hvilken konstellasjon som kan stable på bena et flertall og danne regjering.

Grafikk: El Mundo.

De katalanske separatistene kan dermed ligge an til å havne på vippen. I så fall er det størst sjanser for at Pedro Sanchez kan klare å raske sammen et flertall for en ny regjering dominert av sosialist­partiet PSOE.

Sanchez kommer dermed ikke til å kaste kortene, selv om PP-leder Feijoo mener at han som leder av det største partiet har rett til å få regjeringsoppdraget.

Uansett hvem som blir statsminister, vil regjeringen trenge velvilje fra små partier som vil utnytte sin posisjon maksimalt til å oppnå politiske innrømmelser fra de store. En potensiell ny regjering utgått av PSOE omtales allerede som en «Frankenstein-regjering».

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.