Pro-independence Catalans from all over Europe take part in a rally showing their support to ousted Catalan leader Carles Puigdemont and his government, in Brussels, Belgium December 7, 2017. REUTERS/Yves Herman 

«Europa, våkn opp!» lød slagordet da katalanere strømmet inn i EUs hovedstad for å protestere.

Et hav av katalanske flagg fylte plassen da demonstrantene samlet seg ved parken Cinquantenaire i Brussel, bare et steinkast fra EUs hovedkvarter.

Belgisk politi anslo at de var rundt 45.000 i tallet. Det hele gikk fredelig for seg.

– Vi er her for å protestere mot den spanske regjeringen, som er fascistisk. Den respekterer ikke rettighetene våre. Men også mot Europa. Vi vil ikke la dem forbigå dette i taushet, sa Eloí Naval, en av demonstrantene, til NTB.

– Vi er demokratiske, og vi har valgt et demokratisk parlament. Så vi forstår ikke hvorfor Europa bare ser en annen vei, sa han.

Ble busset inn

Demonstrasjonen førte til betydelige forstyrrelser i trafikken i området, og EU-institusjonene måtte trappe opp sikkerhetstiltakene. Innenfor pågikk flere ministermøter.

Ifølge arrangørene gikk det 250 busser med demonstranter fra Catalonia til Brussel. Andre kjørte selv eller fløy.

En demonstrant kunne fortelle NTB at hun hadde sittet 16 timer i buss for å komme seg fram.

På plass var også andre europeere som ønsket å vise solidaritet med katalanerne og deres sak.

Risikerer tiltale

Catalonias regionpresident Carles Puigdemont søkte tilflukt i Belgia da han ble avsatt etter folkeavstemningen om uavhengighet tidligere i høst.

Han risikerer tiltale for oppvigleri og misbruk av offentlige midler, men en spansk dommer har nå trukket arrestordren mot ham.

Flere andre katalanske politikere sitter for tida i varetekt.

EU har vært svært forsiktig i uttalelsene om saken og har overlatt håndteringen til regjeringen i Madrid. Budskapet fra både spansk side og fra Brussel har vært at Catalonia må forbli et indre anliggende.

Katalanske separatister har på sin side arbeidet målrettet for å forsøke å løfte konflikten til internasjonalt nivå.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!