Spanias stats­minister Pedro Sánchez har kunngjort at han vil gå av og skrive ut nyvalg til den 23. juli etter det dårlige resultatet for det sosial­demokratiske regjerings­partiet PSOE i lokalvalgene søndag.

Sánchez informerte den spanske kongen om sin beslutning tidlig mandag morgen. Oppløsningen av regjeringen og utskriving av nyvalg vil bli besluttet i et ekstraordinært møte i statsråd mandag ettermiddag, melder El Mundo.

Statsministeren sier han ser seg nødt til å ta et personlig ansvar for valgresultatet, der flere tradisjonelle sosialdemokratiske bastioner falt, skriver den spanske avisen. Beslutningen var uventet, da Sánchez selv tidligere hadde sagt at han ville fortsette uansett, samt fordi Spania overtar formannskapet i EU den 1. juli.

Sánchez’ strategi før nyvalget er tilsynelatende å få andre venstrepartier som Pdemos og Sumar til å samarbeide bedre, foruten å skremme velgerne med at det konservative partiet Partido Popular (PP) vil være avhengig av støtte fra det høyrepopulistiske partiet Vox, som sosialdemokratene kaller «ekstremhøyre».

Italias statsminister Giorgia Meloni anser Vox som et søsterparti til sitt eget regjeringsparti Fratelli d’Italia (FdI), og i oktober i fjor sendte hun sine spanske venner en videohilsen da Vox arrangerte en politisk festival i Madrid.

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.