«Sanchez har satt hundrevis av disse monstrene på gaten» og «stem på sikkerhet, det som teller», forkynner en valgplakat fra Vox i Madrid den 12. juli 2023. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB.

Halvannen uke før parlaments­valget i Spania viser menings­målinger at høyre­alliansen mellom Partido Popular (PP) og Vox har utsikter til rent flertall.

I følge en meningsmåling fra Sigma Dos som onsdag er offentliggjort i El Mundo, ligger PP an til å få 34,4 prosent av stemmene ved valget den 23. juli – klart mer enn det spanske sosialistpartiet PSOE, som får tilslutning fra 28,6 av de spurte i målingen.

De to største partienes viktigste alliansepartnere, Vox og Sumar (der bl.a. ex-Podemos inngår), regnet som henholdsvis høyre- og venstrepopulistisk, følger hverandre som skygger med 13 og 12,7 prosent.

Prognose for mandatfordelingen etter valget i Spania. Grafikk: Alberto Hernandez / Fernando Anido / El Mundo.

PP og Vox ligger med det an til å vinne tilsammen 177–183 av plassene i det spanske parlamentets deputertkammer, som har 350 representanter.

En viktig direktesendt tv-debatt mellom statsminister Pedro Sánchez (PSOE) og statsministerkandidat Nunez Feijóo (PP) mandag har ikke endret vesentlig på styrkeforholdet mellom høyre- og venstresiden, som har vært forholdsvis stabilt i mange uker.

Venstre­siden har forsøkt å skremme opinionen med utsiktene til at Vox kommer til makten, men har tilsynelatende forgjeves prøvd å portrettere alliansen mellom høyr­epartiene for «hat­pakten».

Et banner i Madrid oppfordrer folk til å stemme imot «hatpakten» mellom PP og Vox den 10. juli 2023. Foto: Angel Navarrete / AP Images for Avaaz.org via AP / NTB.

Venstresiden omtaler gjerne Vox som «høyreradikalt» eller «høyreekstremt», noe partiet selv avviser. Italias statsminister Giorgia Meloni anser Vox som det spanske søsterpartiet til hennes eget parti Fratelli d’Italia (FdI).

Også en måling som Ipsos nylig utførte for La Vanguardia, peker i retning av rent flertall for PP og Vox, meldte Reuters søndag.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.