Hovedsetet for regionregjeringen i Valencia. Foto: Felivet / Wikimedia Commons.

I den selvstyrte spanske regionen Valencia er Partido Popular (PP), det største partiet på høyresiden, og det nasjonal­konservative partiet Vox blitt enige om å danne regjering etter region­valget i mai.

Ny president i regionen blir Carlos Mazón (PP), melder El Mundo.

Avtalen mellom partiene ekskluderer Carlos Flores, som var presidentkandidat for Vox, fordi denne i 2002 var blitt dømt for å ha mishandlet sin kone, og det var uakseptabelt for PP.

Regionvalget i Valencia den 28. mai endte med 40 mandater til PP og 13 til Vox i regionens lovgivende forsamling, som har 99 plasser, og de to partiene fikk dermed flertall.

Ministrene i regionregjeringen vil bli fordelt proporsjonalt etter valgresultatet, skriver El Mundo.

Regjeringsplattformen i Valencia-regionen bygger på fem punkter, skriver El País: Valgfrihet, økonomisk utvikling, styrket helsevesen, forsvar av egen identitet og støtte til familier med sikte på å øke fødselstallene.

Spanias sosialistregjering kaller avtalen mellom PP og Vox, sistnevnte etter venstresidens oppfatning «høyreekstremt», for en «skam».

Spørsmålet er om ikke nettopp en tilsvarende allianse på nasjonalt nivå vil kunne oppnå flertall ved parlamentsvalget i Spania den 23. juli.

Spanias statsminister Pedro Sánchez oppløste parlamentet og utlyste nyvalg etter de dårlige resultatene for sitt sosialistparti PSOE ved lokalvalgene i mai.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.