Nytt

Vox-tilhengere i Sevilla feirer resultatet i regionalvalget i Andalucía den 2. desember 2018. Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters / Scanpix.

Valget til nytt parlament i den sydspanske regionen Andalucía søndag ble et politisk jordskjelv, som resulterte i sterk tilbakegang for sosialistpartiet PSOE, mens det høyrepopulistiske partiet Vox ble representert i parlamentet.

PSOE, som har dominert regionen politisk i 36 år, ble riktignok fremdeles det største partiet, men måtte se antall mandater i parlamentet redusert fra 47 til 33 – av totalt 109. Det konservative partiet PP ble nest størst med 26 mandater.

Med sine 12 mandater ble høyrepopulistiske Vox riktignok det minste av de fem partiene i Andalucías parlament, men resultatet er ikke desto mindre oppsiktsvekkende for et parti som er nokså nøyaktig fem år gammelt, og aldri har vært representert i et regionalt parlament før.

Ciudadanos (Cs) – som også er populistisk, men ikke står like langt til høyre som Vox – fikk 21 mandater, hvilket er ni flere enn ved forrige valg i 2015. Det betyr at PP, Cs og Vox tilsammen har flertall i det nye parlamentet, skriver El País.

Det venstreorienterte valgforbundet Adelante Andalucía (AA) fikk på sin side 17 mandater.

Fremgangen for Vox er umulig ikke å se i lys av den kraftige økningen i migrasjonsstrømmen til Spania etter at Italia stengte havnene for migrantskip etter regjeringsskiftet i juni.

Migrantene som plukkes opp i havet mellom Spania og det afrikanske kontinentet, blir da også i nesten samtlige tilfeller tatt med til havner nettopp i Andalucía.

Innen halvannet år er det nytt parlamentsvalg i Spania. Det er ingen dristig spådom at Vox vil vinne noen seter der også, slik populistiske partier etterhvert har gjort i mange europeiske land.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!