Den samme vinden feier over Spania som andre land: Et konservativ parti, Partido Popular, åpner for samarbeid med partiet til høyre for seg, Vox, og dermed oppstår et reelt alternativ som velgerne griper når de får sjansen. Sammen vant de region Madrid. Sosialistpartiet ble den store taperen og det liberale partiet ble utradert.

Venstresiden har mediemakt fortsatt og Klassekampen kaller Partido Popular for «svært konservativt» og Vox for «ultranasjonalistisk». For å stagge driften mot høyre lages skremmebilder. Men de ser ikke ut til å virke.

Pablo Iglesias gikk av som leder for venstrepopulistiske Podemos for å kunne drive valgkamp i Madrid. Han lyktes ikke og forlater politikken i ren skuffelse.

Podemos gikk inn i regjeringen i fjor høst sammen med sosialistpartiet. Det har kostet både Podemos og PSOE. En fraksjon brøt ut av Podemos og stiftet Mas og dette fikk flere mandater enn Unidas Podemos:

Unidas Podemos gikk fram med tre mandater, mens dets utbryterparti Más Madrid økte med fire. Det hjalp lite, ettersom sosialdemokratene i PSOE gjorde et svært dårlig valg og tapte 13 av sine seter.

Liberale Ciudadanos kollapset fullstendig og måtte gi fra seg alle sine 26 seter.

Sosialistpartiet og det liberale partiet er valgets store tapere. Nok et sosialistparti i Vest-Europa går fra styringsparti til et mellomparti blant mange.

The incumbent conservative Madrid president Isabel Diaz Ayuso speaks during an interview with The Associated Press in Madrid, Spain, April 26, 2021. (AP Photo/Bernat Armangue)

Partido Popular har fått en ny stjerne, Isabel Diaz Ayuso, som ikke tar seg skremme av venstresidens propaganda, men formulerte valget i enkle termer: Frihet eller kommunisme.

Under ledelse av Isabel Díaz Ayuso, fra høyresida i det allerede svært konservative PP, sikret de blå 65 av 136 seter i regionforsamlingen. Ayuso mangler med andre ord fire mandater for å få absolutt flertall.

Ifølge avisa El País fikk hun raskt forsikringer fra Vox-leder Santiago Abascal om at ytre høyre-partiet stiller sine 13 seter «til disposisjon». Dermed vil høyresida ha 77 mandater i forsamlingen, mens sentrum-venstre til sammen har 59.

Når et etablert konservativt parti inkluderer et annet mer konservativt parti, fremstiller venstresiden det som et forræderi. De vil ha den moralske definisjonsmakten. Selv kan de alliere seg med ytterste venstre, med største selvfølgelighet.

Det er denne definisjonsmakten som ser ut til å være brutt.

Utfallet av valget i Madrid tolkes av analytikere som et dårlig tegn for venstresida nasjonalt, og befester en internasjonal trend der etablerte konservative partier åpent samarbeider med mer ytterliggående krefter for å sikre makt.

 

Venstrehåpet Pablo Iglesias trekker seg fra spansk politikk etter mørkeblå seier:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.