Nytt

Det har vært parlamentsvalg i Spania i dag, og valgdagsmålingene som ble offentliggjort like etter at valglokalene stengte klokken 20, tyder på at det ikke blir flertall for noen opplagt regjeringskoalisjon.

Spansk politikk har lenge vært dominert av det sittende regjeringspartiet Partido Popular (PP) på høyresiden og sosialistpartiet (PSOE) på venstresiden. Som andre steder i Europa går dette systemet mot slutten, takket være to partier som har vokst seg store fra nesten ingenting i løpet av mindre enn to år: konservative Ciudadanos og venstreorienterte Podemos.

Resultatene tyder i skrivende stund på at PP får 121 deputerte i Kongressen, PSOE 95, Podemos 42 og Ciudadanos 31, mens en rekke mindre partier tilsammen får over 50. Det behøves 176 representanter for å oppnå flertall, men ingen allianser peker seg naturlig ut – om enn en mindretallskoalisjon av PP og Ciudadanos er tenkelig.

Det nye parlamentet trer sammen den 13. januar.

 

El País