Vox holdt markering for 41-årsdagen for grunnloven i Barcelona 6. desember. Lederen Santiago Abascal (nr tre fra høyre) Vox har også fordømt onsdagens angrep, men påpeker at venstresiden nå bruker handlingen for å score politiske mål. Foto: Quique Garcia/EPA/Scanpix

En bombetropp i Madrid har uskadeliggjort en granat, som politiet mener ble kastet over muren i en plastikkpose, til et senter for mindreårige immigranter onsdag. Senteret har vært utsatt for mange angrep, melder El Pais

De siste månedene, og i forkant av det spanske valget i november, har senteret fått mye fokus i en opphetet nasjonal debatt om innvandring. Ikke minst om i hvilken grad det har forårsaket sosiale problemer og økt kriminalitet i Spania.

Granaten som identifiseres som en militær øvings-granat, ble funnet onsdag morgen på terrassen til senteret i Hortaleza-området, i den spanske hovedstaden

Senteret ble evakuert mens eksperter utførte en kontrollert eksplosjon. Ingen skader ble rapportert. Spanske myndigheter etterforsker hendelsen, men politiet er ennå ikke i ferd med å identifisere mistenkte eller etablere et motiv.

Det har tidligere vært meldt om at 30 prosent av de ansatte er sykemeldt, mens senteret har hatt sprengt kapasitet av beboere. De mindreårige som bor på senteret er sagt å være både spanske og fra andre land, inkludert alenekommende immigranter og ofre for seksuelt misbruk og andre typer misbruk.

Reaksjoner

Under en TV-valgdebatt forrige måned beskyldte lederen for det nye høyrepartiet Vox, Santiago Abascal, ungdommer på det samme senteret for å ha forårsaket en økning i kriminalitet i nærområdet,  Hortaleza-området, der han bor.

– Jeg bor i et arbeiderklassestrøk  i Madrid-nabolaget Hortaleza, sa Abascal, kjent for kritisk holdning til innvandring.

– Hver gang jeg er på gaten,  i nærheten av dette senteret for enslige utenlandske mindreårige, støter jeg på kvinner som kommer og forteller meg at politiet ber dem om ikke å bruke smykkene sine på gaten, og mødre som er bekymret for at døtrene deres kommer sent hjem og er redde for å bli overfalt.

I valget i november mer enn doblet Vox sine seter i parlamentet og ble landets tredje mektigste parti. Et av deres motto er å gjøre “Spain great again”.

Spanias regjerende sosialister (PSOE) vant flest seter, men kom til kort med hensyn til å bli flertallsregjering.

Dobling av Vox sine mandater i parlamentet sier sitt om at stadig flere spanjoler er oppgitt over konsekvensene av innvandring i Spania.

Også Vox regionale leder Rocio Monasterio besøkte immigrant-senteret i Hortaleza i oktober. “Kvinner tør ikke lenger gå på butikken alene. De  må bli fulgt av mennene sine fordi de er redde, sier hun. Vox-lederen var omgitt av beboere i området som sier de blir syke av utryggheten i nærmiljøet.

På venstresiden

Det nylige angrepet på immigrant-senteret er blitt fordømt bredt av spanske politikere og menneskerettighetsorganisasjoner, og mange knytter det til anti-innvandrerretorikk.

«Det er dette hatytringer bringer,» skrev Adriana Lastra, talskvinne for det regjerende sosialistpartiet, på Twitter «Det må bekjempes på nettet, på gata og i institusjonene våre.»

Senteret har blitt utsatt for gjentatte angrep, også i slutten av oktober, da rundt tretti ungdommer prøvde å storme inn. Tidlig i oktober gikk to maskerte menn løs på to arabiske-utseende menn på et buss-stopp i nærheten av senteret. Neste dag var det graffitti på buss-stoppet «Leve Spania».

Isabel Serra, medlem av det venstreorienterte partiet Podemos, ba parlamentet i Madrid om å støtte en erklæring som fordømmer angrepet på senteret i Hortaleza. Hun koblet det mistenkte angrepet til «hatefulle ytringer» og oppfordret myndighetene til å «garantere rettighetene til alle barn i regionen».

Amnesty International Spain krevde at myndighetene «bekjemper all hatefulle ytringer mot disse barna», og krever etterforskning av det mistenkte angrepet.

En ansatt på senteret, sier vi er midt i senteret for fremmedfrykt til El Pais.

 

 

https://elpais.com/elpais/2019/12/05/inenglish/1575537532_119108.html D

 

 

 

Les også