Javier Milei taler til det spanske partiet Vox’ arrangement Europa Viva 24 i Madrid den 19. mai 2024. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB.

Spania har tilbakekalt ambassadøren til Argentina etter at den argentinske president Javier Milei under en tale i Madrid søndag omtalte den spanske stats­minister Pedro Sánchez og hans kone Begoña Gómez som korrupte.

Spanias utenriks­minister José Manuel Albares sier at Mileis ord er «uten sidestykke i de inter­nasjonale relasjonenes historie» og krever at den argentinske presidenten ber om unnskyldning, skriver El Páis.

Ifølge Albares skal Milei ha «ført forholdet mellom Spania og Argentina til det mest alvorlige øyeblikket i vår nyere historie», opplyser den spanske avisen. Ekstra uakseptabelt er det etter utenriks­ministerens oppfatning at ordene falt mens Milei var på besøk i Spania, der han har vært gjest hos det høyre­populist­iske partiet Vox, som også har andre partier i EU-parlamentets ECR-gruppe på besøk.

Milei langet ut mot sosialismen og knyttet denne til en korrupsjon han også mener at sosialisten Sánchez er skyldig i.

Det spanske sosialist­partiet (PSOE) har krevd at Alberto Núñez Feijóo, lederen for Partido Popular (PP) som er det største på høyresiden, kommer med «en klar og kraftig fordømmelse» av det Milei sa.

PP har på sin side sendt kravet i retur til avsender, og hevder at den spanske regjeringen har beskyldt Milei for å ha brukt narkotika. Partiet er heller ikke nødvendigvis uenig i at Sánchez er korrupt:

PP hevder at «Sánchez for flere uker siden burde ha forklart seg om de påståtte korrupsjons­sakene som berører hans regjering, hans parti og hans personlige miljø», og legger til at «hans taushet skaper tvil internt, men også mistillit i utlandet og svakhet i våre posisjoner i utlandet».

Den argentinske presidenten ordla seg i særdeles harde vendinger om sosialismen. NTB-AFP siterer Milei:

Lørdag innledet han besøket med å holde en tale der han kritiserte den «satanistiske sosialismen».

– Ikke la den mørke, svarte, satanistiske, avskyelige, grusomme kreft­frem­kallende siden som sosialismen utgjør, vinne over oss, sa presidenten i talen.

Tidligere denne måneden anklaget Milei statsminister Pedro Sánchez’ sosialist­dominerte regjering for «å sette middel­klassen i fare med sosialist­politikk som ikke fører med seg noe annet enn fattigdom og død».

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.