Nytt

Spanias statsminister Pedro Sanchez under en debatt i parlamentet i Madrid den 12. februar 2019. Foto: Juan Medina / Reuters / Scanpix.

Spanias sosialistregjering, som i fjor kom til makten på grunn av en korrupsjonsskandale i Mariano Rajoys konservative parti som utløste mistillit mot regjeringen, sliter med å skaffe seg parlamentarisk flertall for årets statsbudsjett.

Siden det hefter usikkerhet ved om sosialistregjeringen vil klare å sitte ut valgperioden som ender i 2020, vurderer den spanske statsminister Pedro Sanchez derfor å skrive ut et forholdsvis raskt nyvalg, sier anonyme kilder i regjeringsapparatet til det spanske internasjonale nyhetsbyrået EFE.

Spanske tjenestemenn bekrefter dette også overfor Reuters.

Vanskelighetene med å skaffe flertall for statsbudsjettet, henger sammen med at sosialistpartiet er avhengig av støtte fra blant andre catalanske separatister, som har signalisert at de ikke er rede til å stemme for budsjettet.

Catalan separatist parties have until Wednesday to say if they maintain their objection to the budget. One government official said that speculation over early election could be a way to put pressure on them to change their mind.

Sanchez driver i så fall høyt spill, for ved et eventuelt nyvalg risikerer nemlig både sosialistene og separatistene å komme dårligere ut:

Polls have shown that the conservatives, centre-right and far-right, all of whom have taken a harder line on Catalonia than Sanchez, could win enough votes in a national election to govern together.

Dersom hele høyresiden klarer å samarbeide, ville den dermed ligge an til å vinne regjeringsmakten.

Spekulasjonene om en mulig dato for et nyvalg peker i flere retninger – både april og oktober er nevnt, det er også 26. mai, som er datoen for lokal-, regional og EU-valgene i Spania.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!