Du har sikkert hørt den frasen mange ganger før. Den er oftest brukt av politikere, og det stiller jo de folkevalgte i et underlig lys.

Sist ute nå var Audun Lysbakken fra SV. Han kunngjorde at han skulle gi seg i politikken, og svarte følgende på spørsmål om hva han skulle gjøre nå:

– Helt ærlig, og dette er sant: Jeg aner ikke hva jeg skal drive med.

Lysbakken måtte altså to ganger understreke at han nå skulle være ærlig, ved både å si at han var HELT ærlig, og ikke minst at det han nå sa, var sant.

Så det må jo bety at det meste av det han har sagt før, ikke har vært HELT ærlig, og heller ikke sant?

Politikere kommer som kjent unna med det meste. Brille- og ostetyven Bjørnar Moxnes er tilbake på Stortinget igjen etter sin sykmelding.

Han hevder at han har psykiske lidelser som har fått ham til å stjele. Men han vil ikke si noe til media om hva dette er, selv om de fleste da skjønner at han lider av kleptomani.

«Det betyr veldig mye for meg å bidra til Rødts arbeid på Stortinget, og nå er jeg klar igjen for å skjøtte vervet som best jeg kan. Som jeg fortalte i VG før jul, får jeg profesjonell hjelp til å ta tak i det jeg sliter med. Det står heldigvis ikke i motsetning til å komme tilbake i jobb, skriver Moxnes på sin Facebook-side.

Moxnes sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, og sier han ikke vil svare på noen spørsmål relatert til hans tyverier og mulige kleptomani. Han vil derimot mer enn gjerne snakke om «krigsforbrytelsene begått av Israel», og kjemper for at Norge skal innføre en total boikott overfor Israel.

Hvis Moxnes skulle vært HELT ærlig her, noe han muligens aldri har vært, så er det vel svært beleilig for ham å dreie oppmerksomheten bort fra egen person ved å komme med uhyrlige og virkelighetsfjerne påstander og oppfordringer om det eneste demokratiet i Midtøsten.

For spørsmålet her er vel egentlig om Moxnes er skikket til en såpass viktig oppgave som han har på Stortinget hvis han har helsemessige problemer av en slik art som det kan synes som.

Helt ærlig burde muligens Moxnes ha ventet med å komme tilbake til han var blitt kurert for sine problemer.

Støres nyttårstale var kun svada og tåkeprat

Erna Solberg er en annen politiker som var HELT ærlig under aksjeskandalen som hennes mann, den ikke ærlige Sindre Finnes, satte i gang.

Solberg mener hun ikke visste noe om sin uærlige manns aktiviteter, og hevdet også at hun var HELT ærlig da hun sa hun hadde vurdert å trekke seg som leder for Høyre.

Det må vel bare bety at hun ikke har vært HELT ærlig før dét, da?

Eksemplene hvor Solberg har løyet er for mange til å ta opp her, men la oss ta et av de siste:

Erna Solberg lovte før kommunevalget å holde nivået på eiendomsskatt, kommunale avgifter og gebyrer nede.

En oversikt viser at 43 Høyre-styrte kommuner har økt skatte- og avgiftsnivået med mer enn den anslåtte lønns- og prisveksten for 2024, som er 4,3 prosent.

Men husk: Under aksjesaken var hun HELT ærlig!

Det beste eksemplet vi har i norsk politikk når det gjelder ren løgn, tåkeprat og bortforklaringer, er imidlertid, uten den minste tvil, landets statsminister, Jonas Gahr Støre.

Her er jo listen lengre enn det observerbare univers.

Den beste er kanskje den om samtalene med Hamas, den gang Støre var utenriksminister, og man kunne se blikket hans ligne på ungen som er tatt med hånda i kakeboksen, og selvsagt nekter for det.

Se det forlystelige opptrinnet her:




Ærlighet er et ukjent begrep for landets statsminister, men det betyr ikke at han ikke tyr til begrepet.

Støre uttaler seg titt og ofte om at han HELT ærlig mener både ditt og datt, uten at det blir noe mer troverdig av den grunn.

I fjor på denne tiden sa Støre at han var HELT ærlig når han ikke var bekymret for Høyre sin store oppslutning og Ap sin rekordlave.

– For å være helt ærlig, så er jeg ikke det. Jeg er helt oppriktig når jeg sier at de tallene som Ap har nå, skal opp, sa Støre da.

Også etter valget var han HELT ærlig:

– Jeg vil være helt ærlig og si: Valget ga samlet sett et altfor dårlig resultat for Arbeiderpartiet, mente statsministeren den gangen, om noe som de aller fleste vel oppfattet som en selvfølge, siden det var et rekordlavt valg for Ap.

Skal man være HELT ærlig når det gjelder Støre og de aller fleste andre på Stortinget, så tror vi ikke mye på ærligheten deres.

Skandaler som pendlerboligsaken, aksjesaker, seksuell trakassering, hemmelige dokumenter og habilitetstrøbbel får Stortinget til å fremstå mer som en del av gjengmiljøet i Oslo enn som et styringsorgan for landets befolkning.

For om det er Pål Enger eller Bjørnar Moxnes som sitter i utenrikskomiteen, Durek Verrett eller Jonas Gahr Støre som er statsminister, ville det egentlig ha gjort noen forskjell?

HELT ærlig er det kun folkeavstemninger som er virkelig demokratisk.

Spørsmålet som blir hengende igjen, er jo hvorfor nordmenn alltid stemmer på de samme skurkene gang etter gang, og ikke heller krever direkte-demokrati.

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving her!


Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.