Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB

Pensjonsalderen skal krype oppover litt etter litt, uføre skal få bedre pensjon og minstepensjonen skal opp, ifølge Støre-regjeringen.

Det ligger an til endringer i pensjonsalderen her i landet, om Støre-regjeringen får det som den vil. Nordmenn skal rett og slett jobbe lenger før de får gå av med pensjon.

Dette er en del av en pakke som foreslås, der også pensjonsbeløpene skal økes noe for enkelte grupper.

NTB melder om saken.

Endringen i pensjonsalderen skal gjelde fra og med 1964-kullet, og øke med rundt ett år for hvert tiår. Tanken er at pensjonsalderen skal øke i takt med økning i forventet levealder.

Dermed må de som er født i 1974, jobbe ett år lengre, og de som er født i 1994, må jobbe tre år lengre enn dagens pensjonsalder på 67 år.

Fra regjeringens side presentere det hele med en positiv vinkling, noe velgerne skal være glade for. Det snakkes om trygghet og og rettferdighet:

– Folk skal ha trygghet for pensjonene sine, både nå og i framtida. Grepene vi foreslår, er nødvendig for å sikre et mer rettferdig pensjonssystem, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) på en pressekonferanse fredag morgen.

Mer penger til noen grupper

Uføre og minstepensjonister skal få det bedre, opplyses det.

I tillegg skal uføre sikres en bedre alderspensjon. Den øvre alderen for uføres opptjening til alderspensjon skal økes fra 62 til 65 år, og de skal skjermes for mesteparten av økningen i vanlig pensjonsalder.

Minstepensjonistenes ytelser skal reguleres på en bedre måte, slik at de også får mer i pensjon.

Blir dyrt

Stortingsmeldingen som nå legges frem av Brenna, følger dermed i det store og hele Pensjonsutvalgets anbefalinger som ble lagt frem i juni i fjor.

Den blir imidlertid noe dyrere enn Pensjonsutvalget opprinnelig foreslo, som var en økning i utgifter på 19–22 milliarder kroner i 2060.

– Vi bruker omtrent 30 milliarder kroner i 2060, sier Brenna til E24.

Samtidig får staten økte inntekter ved at flere står lenger i jobb.

Også den nedre grensen for å ta ut alderspensjon skal følge økningen i levealder.

Følger anbefalingene

Fra før er det kjent at problemstillingen med de såkalte «sliterne» – folk med fysisk krevende yrker – skal settes over til et nytt utvalg bestående av partene i arbeidslivet. Her vurderer man blant annet en egen ordning for dem i folketrygden.

– Vi må forhindre at arbeidstakere ikke kan stå lengre i arbeid, kommer mye dårligere ut enn arbeidstakerne som makter det, sier Brenna.

Møter motstand

Siden utvalget var bredt sammensatt og inneholdt folk fra de fleste partiene på Stortinget, håper statsråden nå på et bredt politisk forlik.

Fra venstresiden er det imidlertid ikke mye jubel å høre for Brennas forslag.

– Uten endringer vil dette systemet føre til økte forskjeller og flere utslitte eldre med dårlig helse. Som vanlig er det dem som sitter nederst ved bordet, som må bære byrden i pensjonssystemet vårt, sier Freddy André Øvstegård (SV).

– Økt pensjonsalder er et usosialt og dårlig forslag som vil gå aller hardest ut over dem som har tøffe jobber. Også frisører, helsefagarbeidere og tømrere må ha en pensjon å leve av når kroppen sier stopp, sier Mimir Kristjansson (R).

Han reagerer også på ordningene for uføres pensjon og at det ikke kommer noe svar til sliterne. I tillegg mener Rødt-politikeren at forslaget er «komplett umulig for vanlige folk å forstå».

Innvandringen tynger velferdssystemet

Behovet for økt pensjonsalder er knyttet til statens galopperende utgifter til hele det norske velferdssystemet.

Dette har ikke minst sammenheng med at antallet som mer eller mindre forsørges av staten øker jevnt og trutt, Det gjelder også folk i arbeidsfør alder.

De store antallene innvandrere med liten deltakelse i arbeidslivet er en sentral årsak. Norge tar inn titusener av mennesker der en stor andel ra dag en og resten av livet blir forsørget av det offentlige.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.