FrP bryter forhandlingene med regjeringspartiene og Høyre om endringer i pensjonssystemet.

Dette melder NTB-Anne Marjatta Gøystdal.

Det er ikke mulig å sikre flertall for en anstendig minstepensjon og beskytte opparbeidede rettigheter, oppgir FrP-leder Sylvi Listhaug som årsak til at partiet trekker seg fra samtalene på Stortinget.

Arbeids- og sosialkomiteen skal før påske legge fram sin innstilling om regjeringens forslag til justering av pensjonsreformen. Regjeringen har hele tiden hatt et mål om et bredt forlik. Men nå sier FrP nei, slik de også gjorde under det forrige pensjonsforliket,

– Minstepensjonistene fortjener en pensjon det er mulig å leve av, og det er skammelig at minstepensjonen i et av verdens rikeste land fortsatt er langt unna EUs fattigdomsgrense. En anstendig minstepensjon har hele tiden vært en forutsetning for FrP for å bli med på et bredt forlik, sier arbeidspolitisk talsmann Dagfinn Olsen.

Det er uaktuelt å støtte et pensjonssystem som straffer dem som har minst og viderefører den usosiale pensjonsreformen fra 2011 som FrP stemte imot, skriver Listhaug i en e-post til NTB.

– Pensjonistene skal ikke bli stilt ut som syndebukker for politikeres manglende evne til å prioritere. Vi må heller se på hvordan vi kan øke yrkesdeltakelsen blant gruppene som står utenfor arbeidslivet i dag, som en del innvandrere og uføre, samt kutte i symbolske klimatiltak der milliardene sitter løst, sier Listhaug.

Viser til oljefondet

Arbeidspolitisk talsmann Dagfinn Olsen lister opp flere områder som har betydning for FrP. Han nevner en økning av minsteytelsene, skjerming av uføre og at man skroter levealdersjustering.

– Premisset for pensjonsreformen i 2011 om sterkt svekkede statsfinanser har ikke slått til, og det er ikke noe som tilsier at de vil bli svekket de neste ti årene. Vi har nå et oljefond på over 16.000 milliarder, sier Olsen.

SV fortsetter forhandlingene, selv om FrP, SV og Rødt i forrige uke gikk sammen om et felles krav om mer til uføre og minstepensjonister.

Høyre er mer positive og stiller tre hovedkrav:

Hevet grense for individuell pensjonssparing med skattefradrag, ingen plikt til å gå av ved nådd særaldersgrense og rett til å jobbe fram til 72-årsalderen i staten.

Høyre har også vært langt mer positivt innstilt til elementene i regjeringens pensjonsmelding enn for eksempel Rødt og SV, som spesielt er kritiske til om uføre og fremtidige minstepensjonister får nok å leve av, ifølge Altinget.

– Vi opplever en veldig god tone med regjeringspartiene på dette feltet. Og de uttrykker stor vilje til bredt forlik. Det ønsker vi velkommen, og vi kommer til å være konstruktive for å få det til, sier Henrik Asheim, Høyres parlamentariske 2. nestleder på Stortinget.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.