Plakat for den kommende verdensutstillingen i Saudi-Arabia. Foto: AP Photo/Thomas Padilla

Saudi-Arabia skal arrangere verdensutstillingen 2030, til tross for protester fra menneskerettsgrupper. Konkurrentene Italia og Sør-Korea er svært skuffet.

Saudi-Arabia vant avstemningen overlegent, med 119 stemmer.

Konkurrenten Sør-Korea fikk 29 stemmer og Italia kun 17.

Det viser resultatet fra den 182 medlemmer store Paris-baserte Bureau International des Expositions (BIE) tidlig tirsdag kveld.

NTB-AFP-Reuters melder om saken.

Mistanke om uredelige metoder

Italia legger ikke skjul på sin skuffelse, og det antydes at saker og ting ikke tåler dagens lys.

– Dette enorme resultatet for Saudi-Arabia var uventet i sitt omfang. Det handler ikke lenger om å gjøre seg fortjent til noe, men om transaksjoner, sier Giampiero Massolo, lederen for Italias fremstøt for å sikre Roma arrangementet.

«Transaksjoner» i en slik sammenheng vil av de fleste oppfattes som bestikkelser og kjøp av stemmer, noe det for øvrig har vært antydet at lå bak Qatars nylige vertskap for Fotball-VM.

Saudi-Arabia skal også ha planer om å søke om et OL snart, og har i tillegg allerede signalisert vilje til å avholde Fotball-VM i 2034.

Giampiero Massol viser til at tildelingen av verdensutstillingen er enda en seier for et arabisk land etter at Qatar fikk fotballverdensmesterskapet i fjor.

– I går var det et fotballmesterskap. I morgen kommer det til å bli OL, legger han til, åpenbart både skuffet, bitter og mistenksom.

Sør-Korea er like skuffet.

– Vi forsøkte iherdig. Vår private og offentlige sektor spilte på lag. Så endte det med dette skuffende resultatet, sier Kim Eun-hye, pressetalsperson for Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol.

Ronaldo brukt som agn

Saudi-Arabia brukte en video med fotballstjernen Cristiano Ronaldo, som spiller for saudilaget Al-Nassr, til å overbevise medlemmene i BIE før avstemningen tirsdag.

Saudi-Arabias hovedstad Riyadh hadde foreslått å være vertskap for verdensutstillingen mellom oktober 2030 og mars 2031.

Slagord/tema for verdensutstillingen er «The era of change – together for a foresighted tomorrow».

– Vi hadde et fantastisk team med statsråder som reiste verden rundt, vi møtte våre motparter på en svært, svært aktiv måte for å kunne forstå hva de forventet seg, hva de var på utkikk etter og hva vi burde levere for å oppnå deres tillit, sier Saudi-Arabias utenriksminister Faisal bin Farhan.

Kritikere mener at kronprins Mohammed ønsker å bruke verdensutstillingen som verktøy for å bedre landets internasjonale omdømme etter likvideringen av journalisten Jamal Khashoggi på landets konsulat i Istanbul i 2018 – et parteringsdrap vestlige ledere mener ble beordret av kronprinsen selv.

I forrige uke skrev flere organisasjoner, blant dem MENA Rights Group, Freedom House og den Paris-baserte NGO-en Together Against the Death Penalty (ECPM) et åpent brev der de oppfordret delegatene til å ikke gi sin stemme til Saudi-Arabia, «gitt landets grusomme menneskerettighetssituasjon».

– Ved å gi en global plattform til et regime med en historikk med brudd på grunnleggende menneskerettigheter og begrensning av frihet, risikerer verdenssamfunnet å sende et taust budskap om at slike handlinger er akseptable, står det i brevet.

Saudi-Arabia er blant landene som henretter flest mennesker i verden. Fra januar til oktober i år ble 112 mennesker henrettet, ifølge Amnesty International. Det så ikke ut til å bekymre de 199 delegatene som stemte for å tildele landet  verdensutstillingen.

I gjennomsnitt henrettes det tre fire personer i uken i landet, tradisjonelt ved halshugging med sverd. Rullende hoder kanskje bare få kvartaler unna, vil dermed være en del av bakteppet mens denne verdensutstillingen pågår.

Fransk støtte

Saudi-Arabia hadde, etter manges mening ubegripelig nok, sikret seg verdifull støtte fra Frankrike. Dette har naturlig nok irritert Italia.

Rådgivere for den franske presidenten Emmanuel Macron sier at den franske støtten var en takk for hjelpen til Saudi-Arabia for å ha hjulpet Frankrike diplomatisk i andre saker. En kilde sier, uten å utdype, at det skal ha dreid seg om Libanon.

Verdensutstillingen arrangeres hvert femte år. Byen Osaka i Japan er neste vertskap for utstillingen, i 2025.

Saudi-Arabias utenriksminister lover en imponerende verdensutstilling når det blir hans lands tur i 2030. Han lover at Riyadh skal «samarbeide med alle land for å levere en utstilling bygget av verden, for verden». Han sier at de saudiarabiske delegatene er «enormt stolte» og at seieren var «et uttrykk for tilliten som verdenssamfunnet har til det vi kan tilby».

– Arkitekturen kommer til å bli fantastisk. Det skal handle om en reise som kan bringe verden sammen, sier utenriksministeren.

Det kommer garantert ikke til å stå på pengene.

Les også: 

NFF-toppene til Qatar mandag – vil gå Fifa-løfter etter i sømmene

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.