Den nye loven ble vedtatt på Stortinget med stort flertall. Den førte med seg flere endringer for voldsutsatte.

Det mest oppsiktsvekkende punktet i den nye loven er at skadevolder skal være lik part i saken om voldserstatning for sitt eget offer.

Voldtekt og overgrep, kjønnslemlesting, terrorhandlinger, drapsforsøk, mishandling, grov kroppskrenkelse, ran og incest. Disse er i gruppen voldsutsatte, som den nye loven gjelder for, skriver NRK.

Loven, som ble en realitet 1. januar 2023, innebærer at personen bak voldtekten, ranet, terroren eller kidnappingen, har fått rettigheter som likeverdig part i erstatningssaken. De skal som hovedregel få innsyn i det offeret sender inn når de søker erstatning fra staten.

Hvor mye innsyn voldsutøveren får og om de får innsyn vurderes fra sak til sak og etter hvilken type erstatning det blir søkt om.

Når de voldsutsatte søker erstatning vet de altså ikke hvilke dokumenter voldsutøver får tilgang til.

Får voldsutøvere innsyn som part i saken vil dokumentene bli tilgjengelige for dem i Digipost.

Retten til å søke erstatning med bistandsadvokat ble også fjernet ved lovendringen.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) forsvarer imidlertid den nye loven.

Hun sier bakgrunnen for at voldsutøvere er part i saken har å gjøre med Norges forpliktelser til Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), overfor gjerningspersoner som ikke er dømt.

Hun avviser også at staten vil spare penger på voldsutsatte.

– Meningen er å få raskere saksbehandling og ivareta voldsofre bedre, er Mehls noe merkelige svar.

Mehl sier alle som blir utsatt for vold og overgrep gjør inntrykk på henne, men hun mener det er for tidlig å trekke konklusjoner om de generelle erfaringene med loven, ti måneder etter at det trådte i kraft.

Om kritikken fra mange organisasjoner og enkeltpersoner om at den nye loven vil skremme mange fra å søke om voldserstatning, sier Mehl følgende:

– Jeg mener man bør være varsom med å fremstille denne loven på en måte som er direkte feil og egnet til å skremme personer fra å søke om voldserstatning. At voldsutøver er gjort til part i en søknad om voldserstatning innebærer ikke at vedkommende automatisk får fullt innsyn i søknaden og alle dokumentene vedlagt søknaden.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.