Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl på pressemøte etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen i Baneheia-saken. Foto: Heiko Junge / NTB

Justisdepartementet åpner for at Viggo Kristiansen får utbetalt et erstatningsbeløp fra myndighetene snarest mulig, helst før nyttår.

Justisdepartementet har vært i dialog med Statens sivilrettsforvaltning om en erstatning til Viggo Kristiansen. Dermed kan en erstatning utbetales allerede før nyttår, opplyser NTB.

Fredag sa Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NRK at det er naturlig at Viggo Kristiansen får erstatningen så fort som mulig, og at man vurderer å få utbetalt deler av erstatningen på forskudd.

Lørdag opplyser departementet at de har vært i dialog med Statens sivilrettsforvaltning.

– Statens sivilrettsforvaltning, som håndterer erstatningskravet, avventer en henvendelse fra Viggo Kristiansens forsvarere vedrørende en forskuddsutbetaling. De vil behandle søknaden raskt når den foreligger, sier Emilie Enger Mehl i en pressemelding.

Mehl har fått opplyst at saken vil bli prioritert, og at hvis søknad kommer inn allerede førstkommende mandag skal Statens sivilrettsforvaltning gjøre sitt ytterste for å foreta en forskuddsbetaling før nyttår.

Justisminister Mehl ønsker ikke å spekulere i størrelsen på forskuddsbeløpet og sier det er opp til advokatene å henvende seg til Statens sivilrettsforvaltning, som må gjøre en vurdering.

Det har tidligere vært antydet et samlet erstatningsbeløp i størrelsesorden omkring 15-20 millioner kroner, men ulike beløp har versert. I første omgang er det altså snakk om et forskudd, for at Kristiansen skal kunne etablere i samfunnet etter å ha sittet årevis i fengsel.

Torsdag ble Viggo Kristiansen frifunnet for Baneheia-drapene, og Mehl beklaget at han har vært fengslet på feilaktig grunnlag.

Les også: 

Mediene bruker Baneheia som moralsk slegge

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.