I en vitenskapelig artikkel har et europeisk forskerteam undersøkt miljøeffektene av ulike hårfjerningsmetoder. 

Barberhøvelen utmerker seg som en versting, skriver Forskning.no.

Forskerne undersøkte miljøpåvirkningen som barberhøvler, hårfjerning med voks og hårfjerning med laser hadde gjennom ti års forbruk.

De sammenlignet det med bananer, laptoper og jeans, som alle er kjent for å bidra med relativt høye CO2-utslipp.

Forskerne fant ut at ti års forbruk av barberhøvler tilsvarer det å spise 17.304 bananer. Du kan eventuelt kjøpe fire laptoper eller 101 jeans.

– Hårfjerning kan sies å være en hverdagslig skjønnhetsrutine og et hverdagslig kjøp, men det blir en del miljøpåvirkning gjennom årenes løp, sier forskeren Katherine Ellsworth-Krebs i en pressemelding på forskning.se.

Hun legger til at det ikke er den eneste unødvendige rutinen vi belaster planeten med.

– De griper inn i noe fundamentalt, sier forskningsleder Torvald Tangeland på Forbruksforskningsinstituttet SIFO om den nye studien. Han forsker blant annet på hvordan forbrukere kan bidra til det grønne skiftet.

Et glimt av klima­hysteriets syltynne faglige grunnlag

– Det er delte meninger om hva som er riktig oppførsel i samfunnet. Hårfjerning er noe mange gjør. Det er ansett for å være riktig. Samtidig kan vi diskutere viktigheten av barbering, sier Tangeland.

– Det er et produkt som er totalt meningsløst fordi du bare kan ta det bort. Det er litt dét de problematiserer i denne artikkelen, legger han til.

Tangeland går så langt som til å si at man bør slutte å barbere seg, eller dele barberhøvel.

– I en husholdning går det kanskje an at flere deler utstyr for hårfjerning, eller trenger alle hver sin? undres Tangeland.

Forskeren kommer til slutt med en oppfordring til alle:

– Det er å redusere forbruket absolutt. Å slutte å barbere seg, reise mindre og å ta bort engangsprodukter i forbruket sitt.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.