Forskere i Singapore kan ha funnet ut hvorfor en liten gruppe mennesker står overfor en høyere risiko for hjertekomplikasjoner etter å ha fått Covid-19-vaksinen.

En studie av forskere fra Duke-NUS Medical School og andre antyder at de med høye baseline-nivåer av RNASE2, et enzym som produseres i kroppen som behandler ribonukleinsyre (RNA), kan være mer utsatt for hjerteproblemer etter en injeksjon av en mRNA-vaksine.

Funnene, publisert i det kliniske tidsskriftet «Med» i april, er basert på en mann som hadde utviklet symptomer som ligner på myokarditt – betennelse i hjertemuskelen – etter å ha fått en boostervaksine med Modernas Covid-19-vaksine i oktober 2021.

Pasienten, beskrevet som en «sunn og frisk» 42-åring uten underliggende sykdom eller allergier, opplevde muskelsmerter og ømhet på injeksjonsstedet, skriver The Straits Times.

Han hadde tatt den mRNA-baserte Pfizer-BioNTech-vaksinen for sine to første vaksiner.

Selv om han var frisk den første dagen da han fikk sin Moderna-booster, opplevde han deretter kortpustethet, og den fjerde dagen var han ikke i stand til å bevege seg uten å hvile med jevne mellomrom.

Doc-TV: Et intervju med Andrew Bridgen

Den femte dagen begynte han å få brystsmerter ved anstrengelse. Han ble innlagt på sykehus dagen etter, og mannens elektrokardiogram viste tegn som lignet dem hos pasienter med myokarditt og perikarditt, som er betennelse i slimhinnen rundt hjertet.

Han ble utskrevet den åttende dagen uten ytterligere inngrep og kunne gjenoppta normale daglige aktiviteter en uke senere.

Pasienten deltok i en studie med 200 personer om bivirkningene av covid-19-vaksiner. Den ble finansiert av National Medical Research Council.

Mannens deltakelse gjorde det mulig for forskerne å sammenligne blodprøver før og etter vaksinasjon, og sammenligne prøvene med prøver fra 18 andre personer i studien for å identifisere forskjeller som kunne forklare hjertekomplikasjonen.

Selv om funnene tyder på at hjertekomplikasjonen skyldtes en rekke årsaker, kan hovedfaktoren ha vært administrering av mRNA-vaksiner til en med et høyt nivå av RNASE2, sa forskerne.

Artikkelen antydet at modifikasjoner av fremtidige vaksiner kan bidra til å forhindre overstimulering av RNA-sensorer, noe som gjør slike vaksiner tryggere.

Andre studier har allerede antydet en sammenheng mellom et overaktivt immunsystem og hjertekomplikasjoner, sa hoved forskeren, professor Ooi Eng Eong, visedirektør for programmet for nye smittsomme sykdommer ved Duke-NUS Medical School.

Artikkelen innrømmet at en viktig begrensning ved studien var at funnene var basert på ett enkelt tilfelle.

USA godkjenner en ny runde med covid-19-boostere

Prof. Ooi sa imidlertid at det ville være urealistisk og uøkonomisk å rekruttere de hundretusener av mennesker som trengs for en klinisk studie, gitt hvor sjeldne forekomster av hjertekomplikasjoner etter vaksinasjon er.

– Du må bokstavelig talt rekruttere hele Singapores befolkning på mer enn fem millioner mennesker på grunn av de lave forekomstene av slike bivirkninger, sa han.

I en tale i parlamentet 9. mai sa helseminister Ong Ye Kung at tilfeller av myokarditt etter å ha tatt Covid-19-vaksiner har vært svært sjeldne, med 160 rapporter om myokarditt og perikarditt knyttet til vaksinene til dags dato, av mer enn 17 millioner doser administrert. To dødsfall som følge av myokarditt – en 43 år gammel kvinne og en 28 år gammel mann – er så langt knyttet til covid-19-vaksinen i Singapore.

– Det handler til syvende og sist om å sikre at fordelene med vaksinene oppveier risikoen, sier professor Paul hoved forskeredforsker for prosjektet Integrated Innovations in Infectious Diseases, som studien er en del av.

Med tanke på at den globale koronasituasjonen har stabilisert seg siden 2020 – Verdens helseorganisasjon erklærte en slutt på den globale helsekrisen 5. mai – er dette det ideelle tidspunktet for å se på å gjøre vaksiner enda tryggere, sa han, og påpekte at mRNA-teknologi utforskes for vaksiner mot andre sykdommer.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.