Barne- og familieminister Kjersti Toppe er redd dommene i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) kan svekke tilliten til barnevernet i Norge. Hun sier til Document at hun nå vil be lokale myndigheter om å ta kontakt med de familiene som har fått medhold i EMD.

Tirdag ble det kjent at Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) fant at Norge har brutt Menneskerettserklæringens artikkel 8 om retten til familieliv i ni barnevernssaker.

Document stilte i den anledning følgende skriftlige spørsmål til barne- og familieministeren:

I et intervju med TV2 i juni uttalte du at du ville vurdere et forslag om å få inn fagpersoner til å bistå i saker der Norge har blitt felt i EMD. Vil dagens fellelser i EMD bety at arbeidet med å få til en slik ordning nå blir realisert?

Toppe svarer ikke direkte på dette spørsmålet, men sier hun og departementet vil gå grundig igjennom alle dommene. Hun understreker at hun finner det svært alvorlig at EMD konstaterer brudd på menneskerettighetene, og at familier har blitt utsatt for feil praksis.

Mi oppgåve no er å sørgje for at ingen andre familiar skal oppleve noko liknande. Etter dommane frå EMD og Høgsterett er det jobba på fleire plan for at praksis i barnevernet er i samsvar med menneskerettane. Mellom anna er krava til sakshandsaminga tydeleggjort og samværsreglane endra i ny barnevernslov. I fjor kom også Bufdir med nye retningslinjer for vurdering av samværsordning ved omsorgsovertaking. Det har òg blitt sett i verk fleire informasjons- og opplæringstiltak retta mot barnevernsektoren.

Det nevnes ikke i svaret, men på Bufdirs nettsider finner vi at de nye retningslinjene ble publisert 12.12.22 med tittelen: Samvær – kunnskapsbasert retningslinje for vurdering av samværsordning ved omsorgsovertakelse

Tre års taushet 

Som nevnt i tirsdagens artikkel møtte Toppe i juni, i regi av TV2, en familie som for tre år siden fikk medhold i EMD om at den norske staten hadde brutt menneskerettighetene i forbindelse med at sønnen deres ble tvangsadoptert.

Møtet gikk sterkt inn på Toppe, som i etterkant av møtet beklaget behandlingen denne familien og andre som har fått medhold i EMD har blitt utsatt for. Hun var med det den første norske barne- og familieministeren som har gitt en slik unnskyldning.

Senest tirsdag fikk Document bekreftet at familien barne- og familieminister Toppe møtte i juni, ennå ikke vet om deres sønn på 15 år i det hele tatt har fått vite om dommen eller ministerens beklagelse. De har heller ikke hørt noe fra noe myndighetshold. Denne skandaløse tausheten virker det som om Toppe nå ønsker å gjøre noe med:

Eg har allereie møtt nokre av foreldra som tidlegare har fått konstatert krenking av menneskerettane sine, og eg vil no be lokale styresmakter møte dei familiane som i dag har fått medhald i EMD, og som ønskjer det. Det er dei som er nærast familiane, og kjenner sakene.

Hennes svar avsluttes på denne måten:

Dommane mot Noreg kan utfordre tilliten til barnevernet. Det er derfor ei prioritert oppgåve for meg og regjeringa å styrkje rettstryggleiken til både barn og foreldre som er i kontakt med barnevernet, der barnets beste framleis skal vere eit førande prinsipp.

Torsdag er det ventet at Norge vil få flere dommer imot seg, alle på saksfeltet barnevern.

Vurderer tiltak for å rette opp barne-skandalene (TV2)

Les også:

Menneskerettsdomstolen feller nye dommer over norsk barnevern

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.