Mandag morgen ble det kjent at Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet skifter navn. Selveste statsministeren informerte de ansatte om den «gledelige nyheten». Visste man ikke bedre skulle man tro det var satire, men alt som peker mot fossil energi skal ryddes vekk, må vite.

Vi går til Oljedirektoratets nettsider. Ja for de skifter ikke navn før ved årsskiftet, de må jo få skiftet ut alle skilt, alle brevmakroer, visittkort og ikke å forglemme, logoer, før navneskiftet kan gjennomføres.

NTB hadde ingen bilder av begivenheten på Ullandhaug utenfor Stavanger, men Oljedirektoratet har både nyheten og bildene av Støres signingferd til de ansatte. Skjermdump: Oljedirektoratet

«Gjennom disse navneendringene anerkjenner vi det viktige arbeidet direktoratet og tilsynet gjør i utviklingen av transport og lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler, sa statsministeren på et allmøte med de ansatte i OD og Ptil.

En eim av saltvann og avkappede måkeskrik

Vi er uansett sikre på at statsminister Støre kom til sine egne, da han i dag offentliggjorde gladnyheten til de ansatte i Stavanger.

– Statsministeren kommer for å fortelle en nyhet og få en omvisning, opplyser ODs kommunikasjonsdirektør Ola Anders Skauby.

Nyheten er ifølge Stavanger Aftenblad at statlige arbeidsplasser knyttet til forvaltningen av naturressursene våre til energiproduksjon skal legges til Stavanger også i framtida. (NTB)

Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet er godt innarbeidede navn, både blant folk i bransjen som så mange vil utfase, og blant folk flest, så vi aner at det stikker noe bak.

Når Oljedirektoratet blir til Sokkeldirektoratet, og Petroleumstilsynet blir til Havindustritilsynet, betyr det at kompetansemiljøet på Ullandhaug i Stavanger skal videreutvikles.

Det er 200 arbeidsplasser i Oljedirektoratet i dag. Petroleumstilsynet har om lag 180 ansatte. Begge holder til på Ullandhaug.

Aha, så da var kanskje ikke navneendringen det viktigste, likevel? Jeg tror rett og slett at regjeringen Støre og deres hundretalls sprudlende rådgivere har lyttet for mye til sine kolleger og instruktører, unnskyld, venner i Brüssel og Davos. For i engelsk oversettelse oser jo disse gamle navnene av fossilt drivstoff. De er rett og slett for fossile, og kan dermed, Greta Thunberg forby, gi folk ute i den store verden feil assosiasjoner.

Nei, de nye navnene clinger nok better in English, så vi spurte Open Chat GPT om den kunne bruke sin kunstige intelligens for å hjelpe oss med oversettelsene. Her er hens svar:

The Norwegian word «Sokkeldirektoratet» can be translated to «The Shelf Directorate» in English. However, in most contexts related to Norway’s oil and gas industry, it’s referring to the directorate responsible for managing resources on the Norwegian continental shelf. In many instances, specific terms like these are kept in their original form or given a brief explanation rather than a direct translation.

Jo, sokkelen inneholder jo også mineraler, så det er forståelig at navnet må byttes ut når oljen skal fases ut og mineralutvinningen fases inn.

Hva så med Havindustritilsynet?

As of my last update in September 2021, «Havindustritilsynet» is not a standard term in Norwegian that I’m aware of. It seems to be a compound word:

  • «Hav» means «sea» or «ocean».
  • «Industri» means «industry».
  • «Tilsynet» means «the supervision» or «the supervisory authority».

So, «Havindustritilsynet» could be translated to «The Sea Industry Supervisory Authority» or «The Ocean Industry Supervisory Authority».

Akkurat, ja. Havindustri er jo så mangt. Bjellands sardiner, Vesterålens fiskeboller er sammen med skrei og lodde såå fossilt, altså. I dag skal vi ha oppdrettslaks, tang og tare eller havvind.

Jeg får en eim av salt sjø akkompagnert av trekkfuglers dødsskrik, i det de kappes i to av de svære fuglekvernemastodontene som regjeringen og deres venner utaskjærs gjerne vil reise på norsk sokkel og på norske fiskebanker.

Hva skal de nye barna hete på internett-engelsk, mon tro?

Frem til nyttårsskiftet finner vi Oljedirektoratet under forkortelsen npd.no, noe som indikerer at de allerede hadde posisjonert seg for den engelskspråklige verden (Norwegian Petroleum Directorate), men som altså gir heelt feil assosiasjoner, altså. Gurimalla, det skulle tatt seg ut!

Sokkeldirektoratet kunne jo hete sd.no (eller sd.eu), men da kunne man jo komme i skade for å forveksle det nye navnet på direktoratet med Sverigedemokratarna, og det blir jo helt feil. Videre bruk av det nye, norske navnet har også sine begrensninger, i alle fall på norsk, uten å gå i detalj på det her.

Siden sdir.no allerede er opptatt av Sjøfartsdirektoratet må vi (de) nok prøve noe annet. Hva med en forkortelse hentet fra det engelske navnet? TSD (.com) leder til et bulgarsk it-selskap, så selv om domenet er ledig med .no tilslutt, går ikke det.

Nei, det nye navnet må bli shelf.no, som er ledig, og parkert av en smarting med postadresse i Norge, forteller registeret for norske domenenavn (Norid) oss:

Skjermdump: Norid

Petroleumstilsynet skjuler seg i dag bak den håpløst fossile forkortelsen Ptil.no, som jo ikke en gang er overførbart til engelsk, slik uten videre. Nei, da ligger den engelske oversettelsen av ‘Havindustritilsynet’ (‘The Ocean Industry Supervisory Authority’) mye mer nærliggende. Her må det naturlig nok bli oisa.no  som i likhet med shelf.no er parkert og eid av en norsk privatperson.

Innehaverne av disse to domenene kan nå forberede seg på å tjene masse penger på å selge disse domenene til staten.

Vi andre, vi bare taper på Støres gladnyhet.

Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet skifter navn (Oljedirektoratet)

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.