For første gang på 20 år skal Norge fylle beredskapslagre med korn. Pandemi, krig i Europa og klimaendringer gjør det nødvendig, mener regjeringen.

Dette melder NTB. Man vet ikke om man skal gråte eller le. Selvsagt er det bra å bygge opp beredsskapslager, men det er begrunnelsene som bringer fram en tragikomisk latter.

Det er ikke klimaendringer som skaper problemer, men klimatiltak som går direkte til angrep på matproduksjon, noe som har medført massive demonstrasjoner i flere europeiske land, særlig i Nederland og Irland.

Nå skal plutselig Vedum fremstille seg som en venn av bønder og såkalt vanlige folk.

– Den siste som blir sulten i krig, er ofte bonden som har maten. Matberedskap handler om tryggheten for deg og meg, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Sammen med den nyutnevnte landbruks- og matministeren, Geir Pollestad (Sp), møter han NTB på et gårdsbruk ved Drøbak.

– Neste år skal vi legge 15.000 tonn korn på lager. Så skal vi fram til 2028–2029 bygge opp et lager år for år slik at vi har et beredskapslager på tre måneders forbruk, sier Pollestad.

Målet er å ha hvete for tre måneders forbruk. I forslaget til statsbudsjett for neste år er det satt av 63 millioner kroner til beredskapslageret. Mot slutten av tiåret skal 82.500 tonn mathvete være i hus.

63 millioner kroner? Dette er jo en dråpe i havet sammenlignet med 50 milliarder i bistand hvert år, kanskje over 200 milliarder til å finansiere befolkningsutskiftningen, minst 50 milliarder på å elektrifisere sokkelen og i tillegg opp mot 100 milliarder til Ukraina.

Vi så det samme under pandemihysteriet. Norge har forkastet beredskap både for mat og medisin  som ville kostet et mikroskopisk andel av idiotiet jeg nevner ovenfor.

– Høyre- og Frp-regjeringen mente at samme hva som skjer i verden, vil handelen gå sin gang. Vi mener at nei, når vi tenker beredskap, må vi tenke at det utenkelige kan skje. Vi har hatt både pandemi, krig i vårt nærområde og klimaendringer. Det gjør at dette er en rett beslutning, sier Pollestad.

Selvsagt er forrige regjering medskyldige i å sette nasjonen i en slik situasjon, og dette gjelder også Stoltenberg-regjeringen.

Men hvorfor trengte Støre-regjeringen to år for å forstå noe som er helt innlysende for folk med en viss fornuft?

Den tørre forsommeren skal ha ført til at vi vil få dårligere avlinger, og derfor må importere rundt 115.000 tonn mathvete i år. Man får håpe denne hveten er tilgjengelig. Dette er faktisk mer enn det regjeringen vil ha i kornlageret.

NTB stiller spørsmålet: Vil vi ikke fortsatt være avhengig av import?

– Jo, men i en situasjon med ekstreme priser på verdensmarkedet vil det fortsatt være mulig å kjøpe korn, men da har vi gjort jobben vår og blir ikke så avhengig av den som byr høyest på auksjon. Vi kan bidra til å holde prisene nede, sier Pollestad.

Min konklusjon: Dette er gode nyheter, men begrunnelsen burde være nasjonal sikkerhet, ikke alt mulig annet.

Les også:

Foreslår grunn­rente­skatt på jord­bruk og klima­skatt på kjøtt

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.