Den kasakhiske oligarken Kenes Rakishev som hyret Hunter Biden som konsulent så han kunne investere millioner i USA, er angivelig medeier i Kazakhstan Paramount Engineering (KPE), som lager Arlan minebeskyttede pansrede kjøretøy. Rakishev er også god venn med Ramzan Kadyrov, som er leder av Den tsjetsjenske republikk, og beskyldt for grove menneskerettighetsbrudd.

I april 2022 kjørte tsjetsjenske prorussiske tropper de pansrede kjøretøyene i Mariupols gater.

Daily Mail skriver om saken som ble avdekket i en ny rapport fra åpenhetsgruppen Kazakhstan Initiative on Asset Recovery (KIAR). Rapporten er basert på Rakishevs lekkede e-poster.

Rakishev sendte Hunter 142 300 dollar for å kjøpe en Porsche i 2014, og ble fotografert på et intimt møte med Joe Biden, Hunter, og Kasakhstans statsminister Karim Massimov.

I 2013 etterforsket Justisdepartementet Rakishev for brudd på Foreign Corrupt Practices, en føderal lov som forbyr amerikanske borgere og enheter fra å bestikke utenlandske myndighetspersoner til fordel for forretningsinteresser.

Kontrollkomiteen i Representantenes hus som etterforsker Biden-familiens korrupte forretningsforbindelser utga et memo onsdag som setter søkelyset på bankdokumenter som viser Rakishevs betalinger til Hunter og møter med Joe Biden.

Det var Devon Archer som fortalte kontrollkomiteen om pengene Rakishev sendte Hunter og at Rakishev møtte Joe og sønnen hans på Washington DC-restauranten Café Milano våren 2014.

KIARs rapport viser at Rakishev har vært medeier i selskapet siden 2015 sammen med en sørafrikansk forsvarsleverandør, Paramount Group.

Rakishevs eierskap har tidligere vært skjult bak en kompleks selskapsstruktur, men er nå avslørt etter at e-postene hans ble lekket.

Den kasakhiske forretningsmannen, som angivelig er verdt over 300 millioner dollar, har nære bånd til landets militære, skriver Daily Mail. Hans svigerfar Imangali Tasmagambetov var tidligere forsvarssekretær, og satt i styret for et annet firma som leverte militære lastebiler til Russland:

– The Kazakh businessman, reportedly worth over $300 million, has close ties to his country’s military. His father-in-law Imangali Tasmagambetov was the former Defense Secretary and was on the board of another firm that supplied military trucks to Russia, the report said.

KPE har benektet et nært forhold til Russlands militære, og sa at de ga et Arlan-kjøretøy til Putins nasjonalgarde i 2019, men at ytterligere samarbeid med russerne ikke fortsatte.

Men KIARs rapport, basert på bedriftsregister og Rakishevs lekkede e-poster, sier at han kontrollerte to selskaper som eier KPE: KazPetroMash og InterTechAudit, og at han godkjente transaksjoner fra de to firmaene.

I videoen ser vi Arlan-panserbiler.

Vis meg hvem dine venner er …

Ifølge rapporten er Rakishev god venn med Ramzan Kadyrov, som er leder av Den tsjetsjenske republikk. Kadyrov er ilagt sanksjoner fra USA for sitt engasjement i Putins krig mot Ukraina.

Rakishev kjente Kadyrov lenge før han traff Hunter Biden.

I oktober skrev ABC Nyheter at Putin forfremmet Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov til generaloberst.

Ifølge ABC er Kadyrov kjent for å ha gjort seg skyldig i omfattende brudd på menneskerettighetene under sitt styre i Tsjetsjenia. Human Rights Watch anser bortføring og tortur så utbredt at det utgjør forbrytelser mot menneskeheten. Han har også stått for begrensning av kvinners rettigheter, og har ledet utrensking og forfølgelse av homofile.

Den 17. mars 2022 la Kadyrov ut en video på det russiske sosiale mediet VKontakte som viser stormingen av den ukrainske byen Mariupol og en Arlan-panserbil som angivelig ble solgt av Rakishevs selskap.

I tillegg hevder en rapport fra november 2022 fra det militære nyhetsnettstedet Oryx at tsjetsjenske styrker hadde et lite antall Arlan-panserbiler fra Kasakhstan.

Lyudmyla Kozlovska avslører vennskapet mellom Rakishev og Kadyrov.

Vis oss hvem dine forretningspartnere er Hunter, og vi skal fortelle deg hvem du er.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.