Tysklands forfatningsdomstol, Bundesverfassungsgericht, i Karlsruhe. Stillbilde: YouTube.

Den tyske forfatnings­domstolen har stanset en planlagt avstemning i Forbundsdagen fredag, der regjeringen håpet å kunne vedta en ny lov som setter strengere «klimakrav» til nye oppvarmings­systemer for bygninger.

Domstolen fastslår at parlamentarikerne trenger mer tid til beslutnings­prosessen, og loven kan dermed ikke bli vedtatt før sommerferien, slik Olaf Scholz’ regjering hadde håpet, melder Tagesschau, som er det tyske motstykket til Dagsrevyen.

Saken ble brakt for domstolen av Thomas Heilmann, som representerer CDU i Forbundsdagen.

Han hadde kritisert at parlamentet ikke hadde nok tid, og hevdet at hans rettigheter som parlamentariker hadde blitt alvorlig krenket av lovgivnings­prosessen. Forordningen skal forhindre at Forbundsdagen gjennomfører den avsluttende debatten og avstemningen over loven med mindre lovforslaget ikke foreligger skriftlig for representantene minst 14 dager i forveien.

Representantenes rett til å være involvert i beslutnings­prosessen tilsier at de ikke kan overveie slike spørsmål med hastverk, heter det fra forfatnings­domstolen.

Loven som regjeringen ønsket å presse igjennom innen fredag, krever at systemer for oppvarming av bygninger som installeres fra og med 2024, minst skal benytte 65 prosent fornybar energi. Lovforslaget er omstridt, og flere detaljer er blitt endret underveis i prosessen.

«Klimabeskyttelse kan ikke gjennomføres med brekkstang», lyder CDU-leder Friedrich Merz’ kommentar til forfatnings­domstolens avgjørelse.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.