Politiets voldsmonopol er noe både staten og politiet har voktet nidkjært. Nå har staten bestemt seg for å gi også tolltjenestemenn rettigheter som bare politiet har hatt: De kan kreve alkotest av førere som de kontrollerer og har rett til å bruke fysisk makt mot de som motsetter seg.

Ordningen trer i kraft allerede 1. juli. Det kan virke som et lite skritt, men er i virkeligheten en prinsipiell viktig utvidelse av politimyndighet til tolletaten.

Tolletaten får adgang til å ta alkotest av motorvognførere i tollkontroll

Fra 1. juli kan Tolletaten ta alkotest av motorvognførere i tollkontroll.

– Vi vet at kjøring i rus er en betydelig faktor i alvorlige trafikkulykker, og det er i dag urovekkende mange bilister som kjører i rus på norske veier, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i en pressemelding.

Endringene i vegtrafikkloven innebærer at Tolletaten får adgang til å utføre foreløpig testing av om fører av motorvogn er ruspåvirket.

Testen kan tas når motorvognen er stanset i forbindelse med en vareførselskontroll. Tolletaten vil også ha adgang til å holde føreren tilbake med makt dersom vedkommende forsøker å unndra seg kontroll eller inntil føreren er overlevert politiet.

Det finnes alltid en grunn til å innføre og utvide adgangen til å kontrollere borgerne.

Posisjonsdata

Fredag leverte drosjeutvalget sin rapport til regjeringen. Det blir strengere regler for løyvehavere. Innskutt står det at drosjene må ha skrudd på geolokalisering som sendes drosjesentralen sjåføren er knyttet til. Det vil således være mulig å ha oversikt over hver eneste tur en drosje tar.

Drosjesentralen skal også kunne samle inn, lagre og sende informasjon til myndighetene om løyvehavere som er tilknyttet sentralen, posisjonsdata for drosjeturer og priser. Drosjesentralen skal også sikre at drosjeløyveinnhavere følger regelverk, samt ha en klageordning, foreslår utvalget.

Snart sender vi posisjonsdata over alt vi gjør. De som samler inn disse dataene sitter med stor makt. Tidligere var problemstilllingen «hvem vokter vokterne» et kjent tema. Nå som vokterne er blitt nærmest allmektige, er debatten på lavbluss.

Det er som om mediene har resignert, eller: De deltar i overvåkingen av borgerne.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.