Dømte kriminelle albanere tilbys høye ytelser og reduserte straffer for å forlate Storbritannia frivillig. Men mange av dem kommer tilbake etter bare noen få uker.

Dette melder BBC, som har gransket regjeringens effektivitet når det gjelder utvisning av illegale innvandrere. Resultatet er nedslående.

The UK government’s Home Office says more than 1,000 people have been returned since then: around half of them voluntary, the rest a combination of failed asylum seekers and foreign offenders.

BBC har snakket med dusinvis av disse illegale innvandrerne, og de fleste var hentet ut av britiske fengsler. De har blitt tilbudt 1500 pund for å reise tilbake frivillig. Men mange planlegger å returnere til Storbritannia så raskt som mulig.

Også albanske myndigheter bekrefter at de fleste av de albanere som er tvangsutsendt også er dømt for kriminalitet i Storbritannia. Document har tidligere skrevet om britenes problemer med å kvitte seg ked kriminelle illegale migranter fra Albania.

Britene sliter med å sende ut kriminelle albanske migranter

BBC har snakket med en mann på 30 år, som går under pseudonymet Mark. Han er en av dem som har blitt tildelt 1500 pund for å returnere til Albania frivillig.

Mark ble deportert under britenes Early Release Scheme (ERS), som brukes for innvandrede fengslede av alle nasjonaliteter. ERS trenger egentlig ikke samtykke fra de fengslede, men flere av de albanske fangene sier til BBC at returen og redusert straff ble fremstilt som et frivillig valg.

«It was my choice to come back,» Mark told me. «Nobody forced me. They offered it to me. They said, ‘You decide if you want to go or want to stay’.

Flere av de deporterte albanske kriminelle sa at de hadde planer om å returnere i løpet av noen uker. En albaner forteller at han har reist frem og mellom de to landene tre ganger allerede, og hevder at han returnere akkurat når han ønsker det.

De fleste albanske migrantene er økonomiske migranter. I den lille byen Krumë nord i Albania har allerede  60 prosent av befolkningen reist. Lokale politikere sier til BBC at de har flere velgere i London enn i hjembyen.

De som fortsatt oppholder seg i Krumë kan gå på den lokale kafeen som heter Britain.

Selv elevene på skolene sier de ønsker å bli migranter når de blir voksne.

Locals say some children here say they want to be migrants when they leave school.

In one version of Albania’s future, British tourists might flock here, transfixed by this region’s stunning landscape.

But as so many young people here will tell you, futures don’t happen in Kukes. They happen in the UK.

Veksten av albanske båtmigranter som ankommer Storbritannia har eksplodert de siste årene, skrev BBC i mars.

  • In 2020, 50 arrived on small boats
  • In 2021, 800 made the crossing
  • In 2022, 12,301 arrived

Det er i hovedsak single, voksne albanere som ankommer.

Utviklingen ser ikke lovende ut for Sunak-regjeringen. Ett av fem løfter Sunak ga da han tiltrådte var Stop the Boats. Foreløpig er endringene ikke merkbare.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.