Nye strenge innreiseregler til Storbritannia innebærer 10 dagers hotellkarantene hvis du kommer fra et av de 33 landene på den «røde listen». Prisen for oppholdet er 1750 pund (drøye 20.000 kroner pro pers) og må betales av den reisende selv. Systemet igangsettes fra mandag i håp om å stanse import av virusvariasjoner fra Sør-Afrika og Brasil. Lanseringen av karantenehotell skjer til tross for at hotellkapasiteten sannsynligvis er for liten og til tross for ikke bare gode erfaringer i andre land. Bookingsystemet har krasjet flere ganger, men skal nå være tilgjengelig.

Australia hadde et stort utbrudd av smitte på karantenehotell i Melbourne etter at sikkerhetsvakter hadde privat kontakt med dem som var i karantene.

Slike karantenehotell er rene smittereirene. I Australia ble en kvinne fra Singapore smittet da hun åpnet døren samtidig som en nigeriansk familie tvers over korridoren som tok inn mat som ble plassert utenfor. Den nigerianske familien besto av fem personer som alle var covid-syke. Rutinene for matservering er blitt endret som følge av dette.

«The viral load of the room of the family of five was so high that just opening the door to pick up food saw the virus travel into the corridor,» sa lederen for COVID-19 Quarantine Victoria Lisa Neville Neville.

I mellomtiden fortsetter det å ankomme illegale migranter i gummibåter til Storbritannia. Daily Mail har intervjuet flere av migrantene, blant dem 20 år gamle Abdul fra Sudan, som befinner seg på firestjernershotellet Crowne Plaza ved Heathrow sammen med 400 andre migranter. Abdul er fornøyd med det nye livet sitt i Storbritannia. Nesten alle ble vaksinert i går, sier han.

‘I was given the vaccination yesterday at the hotel to stop me catching Covid. There are 400 migrants living here and we nearly all had it. No one I know refused. It’s important that we don’t catch the virus and get sick.’

Daily Mail skriver at migrantene er fullstendig ukjente med det faktum at de går foran i vaksinekøen. Men de er stort sett fornøyde med å bo på luksushotell. En 26-åring fra Sudan er litt misfornøyd med maten; litt for mye ris og pasta, sier han.

‘I was living rough in Calais until before Christmas when I came to the UK by boat. When I was given this hotel to stay in I was relieved. They serve us too much rice and pasta to eat. It is nearly every meal apart from breakfast. That is the biggest complaint we have.’

Migrantene er frie til å bevege seg inn og ut av hotellet som de ønsker. Dette i sterk kontrast til reisende som tar seg lovlig inn til landet. De blir stengt inne på hotellrom av dårligere standard som de selv må betale ågerpris for, og maten som skal serveres dem, er flymat. De kan ikke velge hvilket hotell de må «sone» karantenen i. Og de får ingen gratis vaksine.

Den lokale parlamentarikeren Peter Bone, Tory MP for Wellingborough, kommenterte at hans velgere vil bli overrasket over at asylsøkere vaksineprioriteres foran områdets egne sårbare:

‘The Government has been very clear on this – we are vaccinating the priority groups first … My constituents will find it amazing if we are vaccinating asylum seekers before vulnerable people at greatest risk.’

Det var en lokal lege som tok beslutningen om å vaksinere asylsøkerne først. Helsevesenet (NHS) sier at dette var et uakseptabel brudd på reglene og har kontaktet legen for å forsikre seg om at noe lignende ikke skjer igjen:

‘The NHS vaccinates in line with JCVI guidance to ensure those most at risk from coronavirus are vaccinated first and – while this was a rare but unacceptable breach of protocols – we are speaking to the GPs who took this decision independently to ensure it does not happen again.’

Daily Mail

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂