Den seriekriminelle mannen (43) som er siktet for drapsforsøk etter å ha skutt med automatvåpen på Furuset i Oslo, er gift med en redaksjonssjef i Dagbladet.

Skuddofferet ble ikke livstruende skadet.

43-åringen har et langt rulleblad med til dels grov kriminalitet. Torsdag kveld ble han varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud, to av ukene i full isolasjon med medieforbud. Han erkjenner at han avfyrte skuddene, men benekter at han hadde til hensikt å drepe.

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, og retten har lagt ned forbud mot gjengivelse av kjennelsen.

Document vet at siktede er gift med en redaksjonssjef i Dagbladet og at begge er etnisk norske. Sammen har de to barn.

– Vi er kjent med at en ansatt i Dagbladet har en nær relasjon til den siktede. Det er viktig å understreke at den ansatte ikke har hatt noen som helst befatning med Dagbladets journalistiske dekning av denne saken, sier Dagbladets ansvarlige redaktør Alexandra Beverfjord.

Likhetstrekk med Solbrække-saken

Kvinnen (47) har tidligere jobbet som krimjournalist i VG. Etter hva Document erfarer, traff hun sin nåværende mann i egenskap av jobben som krimjournalist.

Tidligere var hun leder av krimavdelingen i Romerikes Blad.

Saken har visse likhetstrekk med Karianne Solbrække-saken, som i juli i fjor ble brettet ut i den bredere offentligheten etter at hovedstrømsmediene i mange år ikke ville identifisere «TV 2-journalisten». Solbrække traff Arfan Bhatti da hun var krimjournalist i TV 2.

Saken endte med at TV 2 besluttet at nyhetsredaktør Solbrække ikke skal ta redaktøravgjørelser i saker knyttet til Arfan Bhatti. Noe senere innrømmet Solbrække at hun og TV 2 «burde ha gått ut med denne historien i 2016, da jeg fikk jobben som nyhetsredaktør«.

Dømt for heleri

Kvinnen som er gift med Furuset-skytteren, ble forfremmet til sin nåværende stilling i Dagbladet i fjor høst, omtrent samtidig med at hennes mann stod tiltalt for hvitvasking av 850.000 kroner for et tidligere sentralt medlem av B-gjengen, samt grovt heleri av 1,5 millioner kroner. Han ble frikjent for hvitvasking, men dømt for uaktsomt heleri av 1,5 millioner kroner, penger som stammet fra Nav-bedragerier av covid-19-støttemidler.

43-åringen nektet straffskyld i retten. Han hevdet at han ikke visste at pengene stammet fra straffbare forhold.

I dommen fremhevet tingretten at tiltalte samarbeidet med politiet i helerisaken, samt at han hadde tatt utdannelse, stiftet familie og fått seg jobb:

Han synes dermed å ha lagt sin kriminelle fortid bak seg. Retten vurderer det slik at en lengre ubetinget straff vil virke uheldig for den positive livssituasjonen tiltalte nå synes å være i.

Han ble dømt til fengsel i fem måneder. Dommen er anket til Borgarting lagmannsrett.

Troppet opp under barnebursdag

Spørsmålet er om Dagbladets ledelse burde ha tatt hensyn til denne og tidligere dommer 43-åringen har fått da de bestemte seg for å gi ektefellen, den 47-årige kvinnen, en ledende stilling. Kvinnen hadde da allerede hatt andre, lavere lederstillinger i bedriften.

Ifølge Documents kilder skal dommen fra i fjor danne noe av bakteppet for det som skjedde på Furuset tirsdag.

Mannen som ble skutt på Furuset, skal noen dager i forveien ha oppsøkt 43-åringen hjemme under en barnebursdag, uten å ha vært invitert. Flere andre personer skal ha ankommet sammen med fornærmede.

43-åringen skal ha oppfattet opptrinnet som en trussel.

Konflikt om penger

Etter hva Document erfarer, ble fornærmede dømt i den samme rettssaken hvor 43-åringen i stor grad ble frikjent, og kun dømt for uaktsomt heleri. Den underliggende konflikten skal dreie seg om penger.

– Økonomi og gjeld kan være en bakenforliggende årsak. Men hva som har utløst selve skytingen, må vi komme tilbake til, har politiinspektør Grete Lien Metlid tidligere sagt.

Ifølge Dagbladet har den siktede 43-åringen følt seg presset for penger og truet over lengre tid. Konflikten skal dreie seg om flere millioner kroner og være knyttet til et eiendomsprosjekt i Oslo. Siktede har vært involvert i eiendomsprosjektet sammen med minst én person som tidligere var sentral i B-gjengen, en beryktet aktør i det kriminelle miljøet i Oslo.

Hva visste Dagbladet?

Ifølge Documents kilder er 43-åringen ingen liten fisk i Oslos kriminelle underverden. Han ble pågrepet i en Mercedes Geländewagen til en verdi av 1,5–2 millioner kroner, og bor sammen med redaksjonssjefen i et hus verdt flere titalls millioner.

Villaen ble ransaket av Oslo-politiet natt til onsdag i jakten på flere mulige våpen. Også bombegruppen og politihunder deltok i søket. Det er ikke kjent om det ble gjort ytterligere våpenfunn.

Mercedesen siktede ble stoppet i, skal være registrert på et firma siktede eier. Firmaet har ifølge siste godkjente regnskap gjeld på over ti millioner kroner. Selskapet har ikke levert inn årsregnskap siden 2020 og står i fare for å bli tvangsoppløst, opplyser Brønnøysundregistrene.

Var Dagbladets ledelse klar over ekteparets finansielle situasjon? Spurte de hvor pengene kom fra?

– Ingen personalsak

Dagbladet dekker saken «på vanlig måte», ifølge nyhetsredaktør Frode Hansen.

– Vi dekker saken på vanlig måte. Ut over det kan vi naturligvis ikke kommentere denne konkrete saken, ut over at det ikke er noen personalsak hos oss knyttet til den. Generelt følger vi, og har gode og konkrete retningslinjer for, hvordan våre ansatte og redaksjonen skal forholde seg til habilitetsspørsmål, sier nyhetsredaktør i Dagbladet Frode Hansen til VG.

Torsdag kveld opplyser Hansen at Dagbladet har publisert en orientering i sin rettelogg:

Mannen som er siktet for drapsforsøk etter skytingen på Furuset, har en nær relasjon til en ansatt i Dagbladet. Den ansatte har selvsagt ingen befatning med Dagbladets journalistiske dekning av saken. Dagbladet dekker denne saken på ordinært vis.

Dagbladets rettelogg. Skjermdump.

Det Dagbladets rettelogg ikke svarer på, er hvilke andre krimsaker redaksjonssjefens ektemann er involvert i. Hva vet vi om dét? Hva vet Dagbladet om det? Og følgelig: Hva vet Dagbladet om hvilke slike saker redaksjonssjefen har hatt befatning med?

Langt rulleblad

43-åringen har et langt rulleblad, han er dømt for blant annet for vold, ran, narkotika, brudd på våpenloven og heleri.

En tidligere dom beskriver at han tilhørte et ransmiljø med vilje til å begå væpnede ran. Han er ransdømt flere ganger tidlig på 2000-tallet, blant annet for å ha medvirket til et væpnet ran av en Sparebanken Sør-filial i Kristiansand i 2007.

Han var også tiltalt for å ha planlagt et mye omtalt verditransportran på Aker Brygge i oktober 2003, en sak han til slutt ble frikjent for.

I 2008 ble han dømt for å ha medvirket til å forsøke å smugle 93,9 kilo hasj inn i Norge. Forsøket mislyktes, da stoffet ble beslaglagt av tyske myndigheter.

I samme sak ble han dømt for medvirkning til bankranet i Kristiansand, hvor banken ble ranet for 400.000 kroner. I tillegg ble han dømt for heleri av en klokke verdt 140.000 kroner. Borgarting lagmannsrett forkastet anken og fastsatte straffen til seks års fengsel.

Erkjenner å ha skutt

Politiet meldte om skytingen på parkeringsplassen ved Furuset stadion, like ved Ikea, like før klokken 20.30 tirsdag kveld.

– Han har erkjent dette med våpenbruk, og at det er en del lovparagrafer som er brutt her. Det er han enig i, men han bestrider at det var et drapsforsøk, har forsvarer Øystein Storrvik uttalt til Dagbladet.

Storrvik sa videre at klienten hevder at hensikten med å væpne seg var å skremme.

Politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, har tidligere beskrevet siktede som «meget godt kjent» for politiet.

Våpenet som ble brukt, skal ha vært en tsjekkoslovakisk automatrifle, med benevnelsen Vz. 58.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.