– Jeg forstår at redaktørene har identifisert meg. Jeg og TV 2 burde ha gått ut med denne historien i 2016, da jeg fikk jobben som nyhetsredaktør, sier Karianne Solbrække (49).

Det var nettopp i 2016 at Document identifiserte Solbrække, kort etter at hun var utnevnt som TV 2s nyhetsredaktør.

Solbrække har gitt et intervju til Aftenposten (bak mur). Hennes sak «har levd sitt liv i sosiale og alternative medier», skriver avisen, og legger til at «Aftenposten og mange andre store redaksjoner har navngitt henne for første gang denne sommeren.»

– Håndterte ikke Bhatti-saker

Nyhetsredaktøren sier at hun ikke håndterte noen nyhetssaker som omhandlet Bhatti i ti år etter romansen med den notorisk kriminelle islamisten, som fant sted da hun var kanalens høyt profilerte krimjournalist.

Solbrække ble ikke formelt erklært inhabil i saker om Bhatti etter at hun ble nyhetsredaktør i 2016, men har i praksis overlatt beslutninger om dette til andre, bekrefter TV 2-sjef Olav Sandnes overfor Aftenposten.

I forrige uke annonserte TV 2 at Solbrække ikke skal håndtere saker som omhandler Bhatti. Da hadde nyhetsredaktøren allerede bedt seg fritatt etter massiv kritikk mot hennes rolle.

Sandnes holdt likevel fast på at Solbrække ikke er inhabil i saker som angår Bhatti.

– Ødela alt som betydde noe

Aftenposten-intervjuet fokusererer på Solbrække som angrende synder.

– Jeg tok katastrofale valg på den tiden. På kort tid ødela jeg alt som betydde noe for meg. Først og fremst forholdet til familien min og de nærmeste, men også forholdet til TV 2 og de journalistiske verdiene jeg setter så høyt. Alt det satte jeg på spill.

Da Solbrække var kjæreste med Bhatti «var han straffedømt og kriminell, i etterkant en profilert islamist», skriver Aftenposten.

At Bhatti skal ha blitt islamist først etter at forholdet til Solbrække var over, står i kontrast til et intervju han gav til Dagbladet i 2002, hvor han gikk langt i å uttrykke støtte til Osama bin Laden. Han sa blant annet: «Jeg lever nå for islam! Jeg har mye sympati for mine muslimske brødre. Vi muslimer har vært og er undertrykte av jøder, hinduer og amerikanere».

Omdømme­ekspert om Solbrække-saken: – En presseskandale som vil gå inn i lærebøkene

– Et mareritt

Solbrække vitnet i rettssaken mot Bhatti i 2008. Svært private meldinger mellom de to ble lagt frem i retten. Tiden etterpå var et mareritt, sier hun.

– Det var en prosess der jeg ble satt, med rette, på bar bakke. Jeg var rasende på meg selv. Jeg har tenkt mye i etterkant på hvordan det var mulig å risikere så mye.

Solbrække avviser at hun noen gang skaffet informasjon fra politiet eller PST på vegne av Arfan Bhatti: «Nei. Aldri.»

– Gjorde du andre ting på den tiden som ikke var presseetisk forsvarlig?

– Dét var jo den jobbmessige synden, rolleblandingen. At jeg som journalist hadde et forhold til en som var kriminell. Det var jo fullstendig galt. Det var ikke noe utover det, men det var ille nok.

– Har vært helt åpen

Ifølge Solbrække har hun vært helt åpen om det som skjedde internt i TV 2 og overfor sine ledere.

– De har gitt meg muligheten til å starte på nytt. Jeg mener at det å få en ny sjanse, handler om en prosess. Det handler om erkjennelse, beklagelse, endring og tid.

Professor om TV 2-Solbrække-saken: – Skaper inntrykk av at pressen beskytter hverandre

De store massemediene driver nå mer kritisk journalistikk på hverandre, mener Solbrække, og nevner TV 2s sak om Sofie, som sto frem med hard kritikk av VG etter Bar Vulkan-saken.

For 16 år siden var situasjon helt annerledes, mener hun.

– Den gang var faren større for at det i mediene ble begått feilvurderinger og tabber som aldri ble belyst. Hvis saken om meg hadde kommet nå, ville jeg helt sikkert blitt identifisert. Sosiale medier har gjort at vi er blitt bedre, fordi vi blir passet på av folk der ute.

Bekymret for familien og barna

«Det har vært snart to uker med stort mediepress på nyhetsredaktøren.» skriver Aftenposten. Solbrække kommmenterer at det ikke er synd på henne, og at for henne er dette «en gammel sak som jeg har levd med lenge».

– Det nye er at resten av Norge vet navnet mitt, med de konsekvensene det får for familien og barna mine. Det er der bekymringen min er nå.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.