TV 2s håndtering av saken om nyhetsredaktør Karianne Solbrækkes forhold til Arfan Bhatti truer hele norsk presses troverdighet, sier professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda Svein Brurås.

– Nå skapes det et inntrykk av at pressen beskytter hverandre. Dette er ikke bare kritikk mot TV 2, men mot hele norsk presse. Det truer troverdigheten til flere enn TV 2, sier Brurås til Aftenposten.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække er ikke inhabil i saker som omhandler islamisten Arfan Bhatti, sa TV 2-sjef Olav T. Sandnes mandag.

TV 2-sjefen: – Solbrække er ikke inhabil i saker som omhandler Arfan Bhatti

– Må være åpenhet. Det er det ikke nå

Redaktører og journalister skal unngå bindinger som kan påvirke habilitet og åpne om eventuelle bindinger, heter det i pressens Vær varsom-plakat.

– For å vurdere habilitet må det være åpenhet om faktiske forhold. Det er det ikke nå, sier Svein Brurås, professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda og ekspert på presseetikk.

Brurås er kritisk til at pressen tidligere ikke har navngitt Solbrække når hennes relasjon til Bhatti er blitt omtalt. Forholdet ble heller ikke problematisert offentlig da hun ble ansatt som redaktør, påpeker han.

Ekspert på habilitet: – Burde valgt en annen redaktør

TV 2 burde valgt seg en annen redaktør for dekningen av denne saken, sier Jan Fridthjof Bernt, nestor i forvaltningsrett og ekspert på habilitetsvurderinger i det offentlige, til Aftenposten.

Bernt, som er jurist og professor emeritus ved Universitet i Bergen, mener svært mye taler for at Solbrække må anses inhabil i saker som omhandler Arfan Bhatti.

Bernt viser til habilitetsprinsippene i forvaltningsloven, som omfatter offentlig ansatte, og mener man kan argumentere for at mediene bør følge de samme prinsippene.

Redaktørforeningen: – Må opplyse om bindinger

Generalsekretær i Redaktørforeningen Reidun Kjelling Nybø vil ikke kommentere den aktuelle TV 2-saken, men peker på at åpenhet er viktig.

– Når vi har bindinger, for eksempel ulike relasjoner med mennesker eller organisasjoner som mediene omtaler, må det opplyses om. Det står i Vær varsom-plakaten punkt 2.3, sier Nybø til Aftenposten.

Hun peker på at redaktører har et stort ansvar, firdi man som redaksjonens leder har et overordnet ansvar for alt som publiseres.

Græsvik-saken: Mediene tier om forhistorien

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.