– Jeg gjorde en stor tabbe for 16 år siden. Dette er en del av min historie, som jeg lever med konsekvensene av, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække (49) i TV 2.

Fredag informerte Solbrække de ansatte i TV 2s nyhetsavdeling om sitt tidligere forhold til islamisten Arfan Bhatti.

– Jeg har forståelse for at dette kommer opp, skriver hun i e-posten.

«Som dere vet, gjorde jeg en stor tabbe for 16 år siden – som jeg den gang beklaget offentlig», skriver Solbrække ifølge Aftenposten.

– Skal ikke prege vår journalistikk

«Jeg er opptatt av åpenhet så langt det er mulig, og selv om jeg ikke har «snakket ut» i offentligheten, har det alltid vært viktig for meg å være åpen internt. Dette skal ikke, og må ikke, være en elefant i rommet. Dette er en del av min historie, som jeg lever med konsekvensene av. Og jeg valgte helt frivillig å kjempe meg tilbake til TV 2», skriver nyhetsredaktøren.

«Vi skal selvsagt ikke la vår journalistikk preges av verken min eller andres fortid», skriver hun.

Solbrække presiserer ikke når og hvor hun «beklaget offentlig», eller hvordan det er mulig å beklage offentlig uten å «snakke ut i offentligheten».

TV 2s nyhetsredaktør var kjæreste med Bhatti (44) i en periode på midten av 2000-tallet.

– Jeg har forståelse for at dette kommer opp. Jeg gjorde en stor tabbe for 16 år siden, som jeg beklaget den gangen. 11 år senere fikk jeg tillit av sjefredaktør i TV 2, Olav Sandnes. Den tilliten har jeg forsøkt å forvalte på en god måte, skriver Solbrække i en kommentar til VG.

Bhatti har den siste uken vært koblet til terrorsiktede Zaniar Matapour (43). VG har skrevet at de to har vært i en chatgruppe sammen og blitt stoppet i en bil sammen i forbindelse med at Sian brant en Koran på Stovner i Oslo i mai.

«TV 2-journalisten»

Solbrække var menig reporter i TV 2 da hun var involvert med Bhatti.

Da Arfan Bhatti i 2006 ble siktet for skytingen mot synagogen i Oslo ble Solbrækkes identitet kjent for pressen. Samtlige hovedstrømsmedier, så nær som Finansavisen, omtalte henne offentlig kun som «TV 2-journalisten», også da hun i 2008 vitnet i rettssaken.

Bhatti ble dømt til forvaring i åtte år med en minstetid på fire år for skyting mot synagogen, medvirkning til drapsforsøk og flere andre kriminelle forhold. Han ble frifunnet for terror i forbindelse med angrepet på synagogen.

I 2017 ble Solbrække nyhetsredaktør i TV 2 etter å ha fungert i stillingen siden høsten 2016.

29. november 2016 omtalte Document saken: TV 2s nyhetsredaktør var kjæreste med jihadist. Artikkelen har i flere år hatt stor spredning i sosiale medier.

– Ikke inhabil

Men nyhetsredaktør Karianne Solbrække er ikke inhabil i saker som omhandler islamisten Arfan Bhatti, sier TV 2s administrerende direktør og sjefredaktør Olav T. Sandnes.

Når TV 2 dekker saker Bhatti er involvert i, er det Solbrække som er ansvarlig for kanalens nyhetsdekning, bekrefter Sandnes.

– Det har ikke skjedd noe i den siste tiden som endrer på hverken min vurdering av hennes habilitet, eller tilliten, sier TV 2-sjefen.

– Truer pressens troverdighet

TV 2s håndtering av saken om nyhetsredaktør Karianne Solbrækkes forhold til Arfan Bhatti truer hele norsk presses troverdighet, sier professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda Svein Brurås.

For å vurdere habilitet må det være åpenhet om faktiske forhold. Det er det ikke nå, sier Brurås:

– Nå skapes det et inntrykk av at pressen beskytter hverandre. Dette er ikke bare kritikk mot TV 2, men mot hele norsk presse. Det truer troverdigheten til flere enn TV 2.

Forholdet mellom Solbrække og Bhatti ble heller ikke problematisert offentlig da hun ble ansatt som redaktør, sa Brurås til Aftenposten mandag, men forholdet ble altså omtalt, og definitivt problematisert, av Document før Solbrække tiltrådte.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.