VGs ledelse avviser å svare på et eneste spørsmål om Tanja Wibe-Lunds elleve år som ansatt i VG. Den nåværende redaksjonssjefen i Dagbladet TV hadde et spesialfelt da hun jobbet for VG: krim.

Det er nettopp kriminalitet som har satt søkelyset på redaksjonssjef Wibe-Lund og hennes arbeidsgivere, ikke fordi hun selv er beskyldt for noe ulovlig, men fordi mannen hun er gift med har mange straffedommer og tette forbindelser til kjente kriminelle.

VGs ledelse avviser blankt å svare på spørsmål om hva avisen visste og hvilke vurderinger man gjorde i løpet av årene 2008 til 2019, da Wibe-Lund arbeidet som krimreporter i VG.

VG: Ikke vårt bord

– Spørsmål rundt saken må rettes til den aktuelle medielederen eller hennes nåværende arbeidsgiver, sier leder for VGs nyhetsavdeling Eva-Therese Loo Grøttum til Document.

– Mener du at Wibe-Lund og Dagbladet skal svare på spørsmål om hva VG visste, og vurderinger VG gjorde?

– Jeg har ikke noe mer å tillegge, svarer Loo Grøttum.

Tanja Wibe-Lund er gift med Mats Ditlow Wibe-Lund, som er siktet for drapsforsøk etter at han skjøt en mann på Furuset i Oslo forrige uke.

I fjor høst ble han dømt for grovt heleri. To uker senere forfremmet Dagbladet Tanja Wibe-Lund til redaksjonssjef for Dagbladet TV.

Habilitet og uavhengighet

På grunn av Tanja Wibe-Lunds forhold til en seriekriminell mann med forbindelser til tunge kriminelle, stilles det nå spørsmål rundt hennes habilitet og uavhengighet som journalist og redaksjonell leder. Dermed stilles det også spørsmål rundt mediene hun arbeidet for: Hva visste VG, hvor hun jobbet som krimreporter i elleve år? Hva visste Dagbladet, hvor hun har jobbet som vaktsjef, avdelingsleder og redaksjonssjef siden 2019?

– Vi gjør nå ytterligere undersøkelser i kjølvannet av siste ukes hendelser for å sikre at alle våre rutiner er fulgt opp, sa Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord til Document tidligere torsdag.

Først etter at VG torsdag i forrige uke omtalte at en av Dagbladets ansatte var gift med Furuset-skytteren, omtalte Dagbladet forholdet i sin rettelogg:

Mannen som er siktet for drapsforsøk etter skytingen på Furuset, har en nær relasjon til en ansatt i Dagbladet. Den ansatte har selvsagt ingen befatning med Dagbladets journalistiske dekning av saken. Dagbladet dekker denne saken på ordinært vis.

VGs taushet

Dagbladets nølende åpenhet står likevel i skarp kontrast til VGs taushet.

Fredag i forrige uke ba Document VGs nyhetsleder Eva-Therese Loo Grøttum om svar på en rekke spørsmål rundt forhold ved deres tidligere ansatte Tanja Wibe-Lund. Loo Grøttum ba om å få spørsmålene skriftlig. Da hun fikk det, var svaret at dette måtte vente til over helgen:

«Hei, jeg må komme tilbake til deg når jeg vet hvem som evt kan svare på dette. »

Mandag avslo lederen av VGs nyhetsavdeling å svare:

«Vi har vært åpne om at vedkommende har vært ansatt i VG. Dette arbeidsforholdet er avsluttet. Ved spørsmål rundt saken ellers må disse rettes til den aktuelle medielederen eller hennes nåværende arbeidsgiver.»

Spørsmålene VG ikke vil svare på

Dette er spørsmålene Document stilte til VG:

Jeg forstår at Wibe-Lund ble ansatt i VG i 2008, er det riktig? Hvilken dato startet ansettelsesforholdet?

Var hun krimreporter hele tiden hun var i VG?

M24 siterer Loo Grøttum på at «det er et viktig nyhetspoeng at en person i en sentral redaksjonell rolle har så tette bindinger med en siktet i en alvorlig straffesak.» Hvordan vurderte VG dette med bindinger til en kriminell da Wibe-Lund var krimreporter i VG? Ble hennes habilitet/troverdighet relatert til dette vurdert på noe tidspunkt?

Loo Grøttum sier at «vi [er] selvsagt forpliktet til å oppgi at vedkommende tidligere har jobbet i VG. At vi er transparente om slike forhold er viktig for tilliten til mediene.» Hvorfor opplyste man ikke om hennes bindinger til en kriminell da hun jobbet med krim i VG?

Var VG kjent med at Wibe-Lund var sammen med / gift med en person med flere straffedommer samtidig som hun jobbet for VG?

Når ble VG kjent med dette forholdet?

Har VG kontroll på om Wibe-Lund jobbet med saker som var relatert til hennes mann da hun var i avisen?

Har VG gjort undersøkelser rundt dette?

Hvis ikke: Har man planer om å gjøre det?

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.