– Dette mener jeg VG må svare på. Det å være transparent må også gjelde når det er vanskelige tider og vanskelige saker, sier presseetikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen.

VG er taus som en østers om Tanja Wibe-Lunds elleve år som ansatt i VG, hvor hun jobbet som krimreporter, skrev Document torsdag.

Bodahl-Johansen påpeker at VG ikke har gitt noen begrunnelse for sin taushet, og at den derfor er «vanskelig å forholde seg til».

– Veldig spesiell sak

Det vakte oppsikt da det i forrige uke ble kjent at redaksjonssjef i Dagbladet TV Tanja Wibe-Lund er gift med mannen som er siktet for drapsforsøket ved Ikea. Mats Wibe-Lund har mange straffedommer og tette forbindelser til kjente kriminelle. Bekjentskapskretsen inkluderer minst to av Rasool-brødrene; Faisal og Shahid, som i en høyprofilert rettssak i 2010 ble dømt for organisert kriminell virksomhet. Tanja Wibe-Lund er ikke selv anklaget for noe.

– Det er en veldig spesiell sak, veldig spesiell. Det har ikke vært mange slike saker, men TV 2 hadde jo Solbrække-Bhatti. I den saken var pressen lenge veldig tilbakeholdne med å omtale relasjonen mellom Solbrække og Bhatti, sier Bodahl-Johansen.

VG: – Åpenhet viktig for tilliten til mediene

VGs nyhetssjef Eva-Therese Loo Grøttum lot seg forrige fredag intervjue av bransjenettstedet Medier24. Hun la da vekt på at åpenhet er viktig for tilliten til mediene:

vi [er] selvsagt forpliktet til å oppgi at vedkommende tidligere har jobbet i VG. At vi er transparente om slike forhold er viktig for tilliten til mediene.

Da Document senere samme dag stilte nyhetssjefen spørsmål om saken, var det slutt på åpenheten.

– Det er uheldig at VG ikke vil svare på spørsmål rundt sin tidligere ansatte. Åpenhet er ofte ikke behagelig, men veldig nødvendig, understreker presseetikkeksperten.

Dagbladet undersøker, VG tier

Dagbladet gransker nå om avisens redaksjonssjef Tanja Wibe-Lund har vært involvert i arbeid med saker som er relatert til hennes mann og hans kriminelle aktiviteter, opplyste sjefredaktør Alexandra Beverfjord torsdag.

VGs ledelse avviser helt å svare på Documents spørsmål om hva avisen visste og hvilke vurderinger man gjorde i løpet av årene 2008 til 2019, da Wibe-Lund arbeidet som krimreporter i VG, samt om man nå ettergår hennes arbeid for avisen.

– Spørsmål rundt saken må rettes til den aktuelle medielederen eller hennes nåværende arbeidsgiver, sier leder for VGs nyhetsavdeling Eva-Therese Loo Grøttum.

– Helt naturlig å ettergå

I utgangspunktet må Wibe-Lund betraktes som en person som ikke har noe med sin mann å gjøre, med mindre dette har noe med journalistikken å gjøre, understreker Bodahl-Johansen.

– Altså, med mindre dette får betydning for hvordan man dekker en sak. Ellers må hun få være i fred.

Men det er helt naturlig at man ettergår saker som vedkommende har jobbet med, sier presseetikkeksperten.

– Det ville være helt naturlig at man gjør. Det sier Dagbladet at de vil gjøre, og det vil jeg anta at VG også gjør. Det må de kunne svare på. Hun jobber for Dagbladet nå, og har jobbet for VG tidligere. Det ville være helt naturlig, selvfølgelig, for begge aviser å ettergå hva hun har jobbet med, og hvordan hun har dekket saker, og om det har hatt noen implikasjoner på journalistikken. Det synes jeg er helt rimelig at man svarer på.

– Uheldig

– Hvis man stiller spørsmålet: Bør man ikke undersøke, og Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord sier at dette vil vi selvfølgelig sjekke, og du stiller det spørsmålet til VG, og VG ikke vil svare, så synes jeg det er uheldig.

En ektefelle må betraktes som uavhengig av sin ektefelle. Hvorvidt Tanja Wibe-Lund bør eksponeres er helt avhengig av om hennes forbindelse med sin mann har hatt noen betydning for journalistikken, understreker Bodahl-Johansen.

Dersom dette har påvirket journalistikken blir det noe annet, da man ha åpenhet, sier Bodahl-Johansen, og trekker linjene tilbake til TV 2, Solbrække og Bhatti.

– Hvis journalistikken er påvirket av relasjonen til hennes mann, så mener jeg at man må være åpen om det. Noe annet ville skade journalistikken og det aktuelle mediet. Det er ikke noe behagelig, selvfølgelig. Åpenhet er ofte ikke behagelig, men veldig nødvendig, understreker Gunnar Bodahl-Johansen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.