Dagbladet gransker om avisens redaksjonssjef Tanja Wibe-Lund har vært involvert i arbeid med saker som er relatert til hennes mann og hans kriminelle aktiviteter.

– Vi gjør nå ytterligere undersøkelser i kjølvannet av siste ukes hendelser for å sikre at alle våre rutiner er fulgt opp, sier Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord til Document.

Før helgen ble det kjent at mannen som er siktet for drapsforsøk etter å ha skutt med automatvåpen på Furuset i Oslo, er gift med en redaksjonssjef i Dagbladet. Denne redaksjonssjefen er Tanja Wibe-Lund (47), redaksjonssjef i Dagbladet TV.

Hennes mann, Mats Ditlow Wibe-Lund (43), ble torsdag fengslet, siktet for drapsforsøk etter å ha skutt en mann med automatvåpen på en parkeringsplass nær Ikea på Furuset i Oslo tirsdag i forrige uke. Wibe-Lund har innrømmet å ha skutt, men ikke straffskyld for drapsforsøk.

Skuddofferet ble alvorlig, men ikke livstruende skadet. I går ble det kjent at det er ytterligere én fornærmet i saken.

Wibe-Lund har et langt rulleblad med tidligere dommer for blant annet grov vold, ran, narkotika, brudd på våpenloven og heleri.

Som Document skrev tirsdag har Mats Wibe-Lund nære forbindelser til flere kriminelle, blant andre to av Rasool-brødrene.

Tingretten om straffedømt venn av Ikea-skytteren: Han «har aldri drevet med kriminalitet»

Avsløringen av at Dagbladets redaksjonssjef er gift med en seriekriminell med forbindelser til tunge kriminelle, er en svært følsom sak for avisen. Hvor uavhengig har Dagbladets krim-dekning vært etter at Tanja Wibe-Lund ble ansatt i 2019? Wibe-Lund har fylt roller som både vaktsjef og redaksjonssjef, og har dermed hatt godt innsyn i mye av redaksjonens arbeid, inkludert krimstoffet. Hun har også tatt redaksjonelle beslutninger om dette stoffet.

– Mange år bak i tid

Dagbladet var kjent med Wibe-Lunds ektemanns kriminelle karriere da hun ble ansatt i 2019, bekrefter Alexandra Beverfjord.

– I forbindelse med ansettelsen ble Dagbladet kjent med at vedkommende hadde en nær relasjon til en mann med en kriminell bakgrunn. Disse forholdene lå på dette tidspunktet mange år tilbake i tid og dommene var ferdig sonet.

– Kan Dagbladet bekrefte at Wibe-Lund aldri har tatt beslutninger eller jobbet med saker som var relatert til hennes mann og hans kriminelle aktiviteter?

– Det kan vi bekrefte når det gjelder den aktuelle medarbeideren, men vi gjør nå ytterligere undersøkelser i kjølvannet av siste ukes hendelser for å sikre at alle våre rutiner er fulgt opp.

To uker mellom dom og forfremmelse

Tanja Wibe-Lunds ektemann hadde sonet ferdig alle sine dommer da hun ble ansatt i Dagbladet. 1. september i fjor ble imidlertid Mats Wibe-Lund dømt igjen. Kun to uker senere, 15. september, sender Dagbladet ut en pressemelding som forkynner at Tanja Wibe-Lund er forfremmet til redaksjonssjef for Dagbladet TV.

– Var Dagbladet kjent med Mats Wibe-Lunds dom for heleri av 1,5 millioner kroner da Wibe-Lund i fjor ble ansatt som redaksjonssjef?

– Vi har vært kjent med denne relasjonen fra start. Vi var også kjent med at mannen i 40-årene ble dømt i en sak i høst.

– Var dommen uten betydning for opprykket?

– Dagbladet har generelt svært tydelige retningslinjer når det gjelder habilitet. Det vil innimellom være ulike bindinger i ulike saker hos ulike medarbeidere i en stor redaksjon. Da er vi opptatt av at dekningen skal foregå uavhengig av enkeltansattes bindinger. Furuset-saken er av en slik karakter at selv om den ansatte selvsagt ikke har hatt noen befatning med journalistisk dekning av saken, valgte vi å gjøre leserne oppmerksom på relasjonen, sier Alexandra Beverfjord.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.