Nicola Sturgeon skal gå av som Skottlands førsteminister etter mer enn åtte år i rollen. SNP-lederen annonserte dette på en pressekonferanse i dag.

Dette melder flere britiske medier, deriblant The Times.

Det er uklart hvor lenge hun vil bli sittende som førsteminister, og hvordan overgangen vil skje. Nyheten kommer en måned før en spesiell SNP-konferanse som skal avgjøre hvordan partiet skal videreføre sitt høyeste mål: at Skottland skal oppnå uavhengighet fra Storbritannia, unionen som ble opprettet 1. mai 1707.

Dette er en følge av at britisk høyesterett avgjorde at det skotske parlamentet Holyrood ikke kunne holde en ensidig skotsk folkeavstemning.

52-åringen har vært medlem av det skotske parlamentet siden 1999 og av den skotske regjeringen siden 2007. Hun var helseminister i perioden 2007 til 2012 og næringsminister mellom 2012 og 2014.

Scottish National Party (SNP) har under Sturgeons ledelse vokst seg til å bli Skottlands ledende parti. Hennes avgang vil sjokkere mange i den skotske nasjonalistiske bevegelsen, og ifølge The Times kan avgangen føre til en stor konflikt innad i partiet om hvem som skal ta over etter henne.

Samtidig virker det som en del SNP-velgere allerede hadde mistet tilliten til Sturgeon.

A poll this week found half of SNP voters believed Sturgeon’s plan to treat the next general election as a de facto independence referendum was not credible.

Holyrood Magazine fant også ut at et flertall av skotter ikke oppfattet at myndighetene prioriterte de samme sakene som de selv prioriterte.

Sturgeon styrte Skottland gjennom pandemien, og fremsto som en av de strengeste statslederne i forhold til nedstengninger og tiltak i så måte. Allikevel hadde Skottland høyere dødstall enn f.eks. Sverige.

Sturgeon var viseførsteminister under Alex Salmond da Skottland gjennomførte en folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia i 2014. Men et klart flertall av skottene ville bli værende i unionen (55,3 prosent mot 44,7 prosent).

Tilhengere av Sturgeon ser på henne som en god leder og en skotsk patriot. Motstandere kritiserer henne for manglende forståelse for skotsk nasjonaløkonomi, og særlig hennes strenge politikk under pandemien har blitt sterkt kritisert.

Som Susan Dalgety skrev i The Spectator 9. april 2021:

Be warned: Nicola Sturgeon is no progressive

Scotland is in the grip of a personality cult that has elevated a mediocre solicitor from a modest background into a cross between Joan of Arc and Hillary Clinton. A Boadicea in beige stilettos and block colours.

Nylig ble en ny skotsk lov om radikal kjønnsideologi blokkert av Rishi Sunaks regjering.

A source close to Sturgeon told the BBC that “she’s had enough”.

Ifølge The Times skal Sturgeon ha følt seg mer som problemet, og ikke som løsningen for Skottland.

Kate Forbes er forventet som den mest sannsynlige arvtageren etter Sturgeon. Den 32 år gamle finansministeren beskrives som en person som «mangler ambisjoner», noe som ifølge The Times appellerer til mange skotter. Forbes er for øyeblikket i fødselspermisjon.

She is preparing to return from maternity leave and is apparently “refreshed and ready for the challenges ahead”.

Les også:

Nicola Sturgeon gjenoppliver sin våte drøm om skotsk uavhengighet

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.