Muslimske Humza Yousaf er utnevnt til ny førsteminister i Skottland etter Nicola Sturgeon. Yousaf er omstridt etter mange uttalelser og utspill om religion og «hvite mennesker».

Humza Yousaf tar over for Nicola Sturgeon som leder for landets største parti SNP og med det blir førsteminister i Skottland.

Medlemmene av SNP fikk to uker på å stemme på sin foretrukne kandidat, og avstemmingen ble avsluttet klokken 12 norsk tid.

Da seieren var sikret, sa Yousaf at levekostnadskrisen og kampen for skotsk uavhengighet ville være hans høyest prioriterte oppgaver.

– Det skotske folket trenger uavhengighet mer enn noensinne, og vi skal bli generasjonen som sørger for det, sa han.

Lederstriden i partiet har vært bitter, og samholdet som har vært regnet som en styrke i SNP har blitt rystet i grunnvollene. (NTB)

I fredagens kronikk om Skottlands nye førsteminister, skrev Kathrine Jebsen Moore dette:

Paradoksalt nok kan det, for dem av oss som vil holde Storbritannia samlet, være strategisk heldig om Humza blir valgt, da han vil virke mindre samlende på nasjonalistene, og derfor har mindre sjanse for å lykkes i at Skottland løsriver seg fra Storbritannia enn Kate Forbes. Men for skottenes skyld får man håpe de slipper unna.

Skottlands neste leder kan bli Humza Yousaf, en muslim som ikke liker hvite

Bli abonnent og les sakene med en gang de publiseres, du også!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.